Op hoogste niveau sinds crisis

Vertrouwen Nederlandse exporteurs op recordhoogte

Bart Remmers
Nederlandse exporteurs waren in de afgelopen tien jaar nog nooit zo optimistisch als nu. Het vertrouwen in het economische klimaat is in 2018 gestegen tot een 7,2.

Hiermee bevindt het vertrouwen zich op het hoogste niveau sinds de crisis. Ook over de komende jaren zijn exporteurs onverminderd positief. Zo verwachten ruim 3 op de 5 bedrijven een stijging van de exportomzet.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de twintigste editie van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex.

Gerealiseerde stijging exportomzet

In 2017 kwam de gerealiseerde stijging van de exportomzet (8 procent) vrijwel overeen met de verwachting (9 procent). Ook in 2018 verwachten exporteurs een omzetstijging van rond de 9 procent. Driekwart van de bedrijven die vorig jaar een stijging in omzetgroei realiseerden, geven aan dat dit komt door de toename van het aantal orders van klanten.

47 procent zegt dan ook geprofiteerd te hebben van een gunstige economische situatie in hun belangrijkste exportmarkten. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden.

De uitbreiding met nieuwe exportmarkten (43 procent) was in 2017 minder belangrijk voor de omzetgroei dan in 2016 (48 procent) en 2015 (55 procent).

Minder exporteurs betreden nieuwe markten

Uit het onderzoek blijkt verder dat jaarlijks sowieso minder exporteurs nieuwe markten betreden. In 2017 gold dit voor 29 procent van de bedrijven: het laagste percentage sinds 2015. Waarschijnlijk gaat deze ontwikkeling zich ook in 2018 voortzetten.

De Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten worden het meest genoemd als nieuwe exportmarkt. 11 procent van de exporteurs heeft deze markten in 2017 voor het eerst betreden. Spanje, Polen en China maken de top 5 volledig. Iran, dat vorig jaar nog op de eerste plaats stond, keert dit jaar niet in deze ranglijst terug.

Net als in de afgelopen jaren liggen volgens de exporteurs de meeste kansen in Europa, dat als aandeel in de totale exportomzet van Nederland groeit. Het belang van de EU neemt dan ook toe op middellange termijn.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart