Verminder risico’s op bedrijfsongevallen met een VCA-cursus

Verminder risico’s op bedrijfsongevallen met een VCA-cursus

Redactie Baaz
Als ondernemer, manager of CEO van een bedrijf hecht je natuurlijk waarde aan optimale productiviteit. Je faciliteert je medewerkers bij het uitvoeren van hun taken en probeert daaromheen de juiste omstandigheden te scheppen om de bedrijfsprocessen zo gesmeerd mogelijk te laten verlopen. Bedrijfsongevallen zijn op z’n zachtst gezegd onwenselijk, omdat ze vrijwel nooit zonder vervelende gevolgen zijn. In sommige sectoren krijgen de mensen op de werkvloer echter regelmatig te maken met risicovolle werksituaties.

Denk bijvoorbeeld aan de elektrotechniek, de (petrochemische) industrie en natuurlijk de bouwsector. In Nederland vinden er jaarlijks 200 duizend ongelukken plaats op de werkvloer. Om deze risico’s binnen jouw onderneming te verminderen, kun je investeren in basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieueffecten met behulp van het VCA-certificaat.

Belangrijk instrument

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is een belangrijk instrument in het veilig laten verlopen van bedrijfsprocessen in risicovolle sectoren. Met een VCA-cursus kunnen medewerkers op de werkvloer, leidinggevenden en zzp’ers zich belangrijke basiskennis eigen maken die hen bewuster laat omgaan met risico’s tijdens de werkzaamheden. Ook bedrijven kunnen zich laten certificeren met het VCA-certificaat en zo aantonen dat zij met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu werken. De meerwaarde daarvan is alleen maar groeiende. Zo kan het helpen bij het binnenhalen van klanten, omdat opdrachtgevers steeds vaker hun klussen alleen uitbesteden aan bedrijven die in het bezit zijn van het VCA-certificaat. Als bedrijf kun je bij sollicitaties ook sorteren op potentiële werknemers die al in bezit zijn van dit certificaat, zodat je zeker weet dat je iemand in huis haalt die op een verantwoorde manier kan werken.

Verschillende manieren om het certificaat te behalen

Het VCA-certificaat kan op verschillende manieren behaald worden. Je kunt de cursus VCA online volgen in de vorm van e-learning, maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan een dagvullende klassikale cursus. In beide gevallen wordt de cursus afgesloten met een examen, dat succesvol afgelegd moet worden om het VCA-diploma te behalen. Gelukkig is het mogelijk om eerst een VCA proefexamen af te leggen, zodat je weet wat je op het officiële examen kunt verwachten en dus goed beslagen ten ijs kunt komen. Voor mensen die de voorkeur geven aan zelfstudie is het ook mogelijk om het lesmateriaal te bestellen en zelf te bestuderen. Je moet dan het examen afleggen bij een erkend examenbureau.

Verschillende cursussen voor verschillende doelgroepen

Let wel op dat er verschillende VCA-cursussen bestaan voor uitvoerende medewerkers op de werkvloer en voor leidinggevenden en zzp’ers. Voor die eerste groep is er VCA Basis, ook wel B-VCA genoemd. Voor leidinggevenden en zzp’ers die actief zijn in risicovolle sectoren is er VCA-VOL cursus, waarbij VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Werk je niet zelf in een risicovolle sector, maar detacheer je als intercedent personeel in bepaalde bedrijfstakken, dan kun je de cursus VIL-VCU voor intercedenten in de uitzendbranche volgen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie