Vermijd stress en verhoog je werkplezier

Vermijd stress en verhoog je werkplezier

Redactie Baaz
Nederlanders zijn een relaxed volk, dat weten we allemaal. Maar ook op het werk?

Robert Half liet onlangs een onderzoek uitvoeren naar geluk op het werk en daaruit bleek dat Nederlandse werknemers met een score van 55,9 op 100 (hoge score betekent laag stressniveau) de minste stress kennen van alle landen die werden onderzocht. Hoewel wij Nederlanders wereldwijd de minste stress ervaren, moeten we er wel alert op blijven dat stresssituaties soms niet te voorkomen zijn. Het is niet verstandig om de signalen voor stress te negeren.

Voor velen is ongelukkig zijn op het werk een belangrijke oorzaak van stress. Naast een micromanager als baas of naderende deadlines, zijn er nog vele andere subtiele maar verraderlijke oorzaken van werkstress. Het is misschien niet mogelijk om werkgerelateerde stress volledig te bannen. Maar als je de onderliggende stressfactoren achterhaalt en die op een proactieve manier aanpakt, is het wel mogelijk om bijvoorbeeld je werkdag te verbeteren en zo je werkprestaties, betrokkenheid en algemene tevredenheid op het werk te maximaliseren.

Hieronder sommen we een aantal richtlijnen op die kunnen helpen om stress op het werk te verminderen en tegelijkertijd de werktevredenheid te verhogen:

Vraag om hulp

Als ellenlange to-dolijsten, projecten met tegenstrijdige deadlines of terugkerende piekmomenten in je workload zorgen voor stress, wordt het misschien tijd dat je je manager om hulp vraagt. Hij of zij kan je huidige werkdruk analyseren en je helpen prioriteiten te stellen. Met jouw inzicht kan je je manager een businesscase helpen op te stellen waarmee een tijdelijke of permanente werknemer aangenomen kan worden die een deel van jouw werkdruk opvangt.

Vind de juiste werk-privébalans

In een wereld waarin we voortdurend beschikbaar moeten zijn, worstelen we vaak met tegenstrijdige schuldgevoelens: enerzijds door de hoeveelheid werk die op ons wacht en anderzijds door de druk die we voelen omdat we niet genoeg tijd met ons gezin doorbrengen. Die negatieve gevoelens hebben uiteindelijk een grote weerslag op je mentale gezondheid en veroorzaken nog meer stress. 

Hier wordt de wisselwerking met je werkgever nog belangrijker. Het is belangrijk dat je werkgever de technologie beschikbaar stelt waarmee jij, zover mogelijk, kan werken waar en wanneer je wilt. Anderzijds moet je ook het gevoel hebben dat je je altijd kan en durft te ontpluggen. Dit is de taak van de werkgever. 

Bedrijven erkennen steeds meer het belang van een goede werk-privébalans en proberen actief omgevingen met een betere werkervaring te creëren. Als je je zorgen maakt over je werk-privébalans, ga dan samen met je manager op zoek naar mogelijke oplossingen, besteed meer aandacht aan goed timemanagement en probeer wat werk te delegeren. Neem je werkstress ook niet mee naar huis. Alleen zo kan je echt ‘quality time’ met je gezin doorbrengen.

Voorkom een burn-out 

Hoewel de meesten onder ons weten hoe we met zeer stressvolle momenten moeten omgaan, is een burn-out op het werk vermijden niet altijd eenvoudig. Er zijn ongetwijfeld momenten waarop de workaholic in je boven komt, maar vergeet niet dat je er nooit alleen voor staat. Als je op zoek bent naar een minder stressvolle levensstijl, is het van essentieel belang dat je je tijd goed indeelt, grenzen stelt, voldoende pauzes neemt en methodes ontwikkelt om die gevreesde burn-out te voorkomen. Trek hoe dan ook tijdig aan de bel. Haal ook je voordeel uit het beleid of initiatieven die je bedrijf heeft ingevoerd om gezonde gewoontes te promoten. Denk hierbij aan fietsvergoedingen tot gesubsidieerde fitnessabonnementen en bijeenkomsten over stressmanagement. Ga op zoek naar mogelijkheden die je welzijn op lange termijn bevorderen. 

Bouw een goede relatie op met je collega's

We brengen een groot deel van onze tijd door op het werk. Daarom is het ook belangrijk dat onze collega's een steun voor ons zijn en dat we op hen kunnen rekenen op de werkvloer. Volgens ons onderzoek zijn werknemers die een goede band hebben met hun collega's 2,7 keer zo gelukkig in hun baan. Jammer genoeg kunnen onze relaties met collega's soms verzuren door een verschillende aanpak of gewoon ongeduldigheid. Probeer de problemen aan te pakken voordat ze aan je mentale en fysieke gezondheid knagen of je werktevredenheid beïnvloeden. 

Wees bedachtzaam en zorg voor jezelf 

We mopperen regelmatig dat we gestresst zijn op het werk, maar misschien vormen wij zelf ook een bron van stress. Iedereen heeft zijn eigen stressprikkels en drempels, maar sommigen zijn vatbaarder voor angstgevoelens of overbezorgdheid. Stress kan zich uiten in een waaier van gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, hoofdpijn en huidproblemen. Die gezondheidsproblemen doen je huidige stressniveau nog meer de hoogte in gaan.

Vermijd dat je terechtkomt in een negatieve spiraal van bezorgdheid en zelfsabotage: deel je tijd goed in, aanvaard dat (sommige) fouten bij het leerproces horen en vergeet niet waarom je voor je huidige carrière koos. Besteed je tijd en energie wijs door één taak tegelijk aan te pakken. 


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie