Verkoop van goud bereikt piek in 2022

Verkoop van goud bereikt piek in 2022

Redactie Baaz
In een jaar waarin de wereldeconomie grote schokken te verduren kreeg, heeft goud zijn reputatie als waardevaste belegging bewezen.

De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de hoge inflatie en een dreigende recessie zorgden dat steeds meer particulieren en beleggers goud als veilige haven verkozen. Zo is de verkoop van goud vorig jaar met 133 procent gestegen in vergelijking met 2021, blijkt uit data van Goudwisselkantoor. Ook de inkoop van gouden munten, sieraden en goudbaren van particulieren (+24 procent) zat in de lift. Het totale aantal transacties voor de verkoop van goud en andere edelmetalen steeg hierdoor met 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor Goudwisselkantoor resulteerde dit vorig jaar in een substantiële omzetgroei (+92 procent).

Goud heeft in het afgelopen jaar zijn waarde bewezen als een solide belegging die in onzekere tijden als vangnet kan fungeren. Zo lag de gemiddelde goudkoers in 2022 op 55.110 euro per kilo. “De uiterst onzekere omstandigheden hebben er vorig jaar toe geleid dat er een steeds grotere behoefte is om transacties in goud te doen, zowel aan de inkoop- als aan de verkoopzijde. Veel mensen maken zich zorgen over hun financiële situatie en kiezen daarom voor iets meer financiële zekerheid. Sommige beleggers hebben hun beleggingsgoud vanwege de hoge goudprijs verkocht, terwijl een ander deel er juist voor kiest goud te kopen om hun vermogen veilig te stellen”, vertelt Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor. “De vraag is nog nooit zo hoog geweest als vorig jaar; onze omzet is met maar liefst 92 procent gestegen. Ook andere diensten, zoals verpanden en geld wisselen, zijn fors gegroeid.” 

Vorig jaar wisten steeds meer mensen Goudwisselkantoor te vinden. Zo gaf de lancering van een webshop een flinke impuls aan de verkoop van edelmetalen dankzij de sterke combinatie van ‘online’ en fysieke winkels als afhaallocatie. Ook het aantal verpandingen is significant toegenomen (+43 procent) en daarnaast was sprake van een aanzienlijke toename van de verkoop van sieraden en horloges tijdens veilingen. In 2022 breidde Goudwisselkantoor daarnaast haar fysieke locaties in Nederland en België uit naar in totaal 124 locaties en openden in Duitsland negen locaties de deuren. Goudwisselkantoor wil dit jaar maar liefst dertig nieuwe locaties openen. De Ruiter: “De vraag naar goud en andere edelmetalen is nog nooit zo groot geweest en de vooruitzichten voor 2023 zien er veelbelovend uit. Tegelijkertijd staan we voor de uitdaging om voldoende gekwalificeerde medewerkers te werven voor vacatures die op dit moment openstaan. We nodigen iedereen met retailervaring dan ook van harte uit om bij ons te komen solliciteren.”

 

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie