Verduurzaming woning biedt starters meer kansen op woningmarkt

Verduurzaming woning biedt starters meer kansen op woningmarkt

Redactie Baaz

Starters op de woningmarkt hebben meer keuze als zij ook woningen met een lager energielabel meenemen in de zoektocht naar een koopwoning en een extra hypotheekdeel afsluiten om deze te verduurzamen. Toch maken starters hier nauwelijks gebruik van, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk.

Resultaten van a.s.r. bevestigen dit beeld: in 2022 maakte 13% van de starters die bij a.s.r. een hypotheek afsloot gebruik van een aanvullende Verduurzamingshypotheek. Dit leningdeel is bedoeld om energiebesparende maatregelen aan de woning te financieren, met een positief effect op het energielabel. Door gebruik te maken van een verduurzamingslening, wordt het voor starters aantrekkelijker om ook woningen met een lager energielabel te overwegen. Starters vergroten hiermee hun opties op de woningmarkt, in het aanbod van woningen tot €440.000, met 35%.

Starters op de woningmarkt

Starters kunnen voor woningen in de prijsklasse tot €440.000 in aanmerking komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarmee is het voor starters interessant om woningen in deze prijsklasse te overwegen. Deze hebben echter lang niet allemaal een hoog energielabel. Op dit moment staan er in Nederland ruim 37.000 woningen te koop tot €440.000. Bijna 6.500 van die woningen hebben bijvoorbeeld een label D of E*. Door ook woningen met een lager energielabel te overwegen, in combinatie met een verduurzamingslening, vergroten starters hun opties op de woningmarkt zonder het voordeel van de startersvrijstelling te verliezen.

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r. biedt klanten de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen in, om en aan de woning te treffen. Klanten met een Verduurzamingshypotheek van a.s.r. hebben in 2022 gemiddeld € 8.200,- gedeclareerd voor energiebesparende maatregelen. Deze aanvullende lening werd voornamelijk gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen, glasisolatie en dak- en/of spouwmuurisolatie. Dit soort maatregelen dragen bij aan een verbetering van het energielabel van de woning, met een besparing in de energielasten en vermindering van de CO2-uitstoot tot gevolg. Gemiddeld verbetert het energielabel hierdoor met 1,5, van bijvoorbeeld D naar C of B, zo blijkt uit eigen onderzoek onder klanten van a.s.r. met een Verduurzamingshypotheek.

De groeiende rol van verduurzaming in de woningmarkt

Neriman Polat, Manager Hypotheken Funding & Distributie bij a.s.r.: ‘Het afgelopen jaar hebben we ervaren dat energielasten een aanzienlijk deel vormen van onze maandelijkse vaste lasten, en dat deze plotseling kunnen stijgen. De energiemarkt is nog altijd grillig en deze onzekerheid beïnvloedt het koopgedrag van woningzoekers. We zien nu al op de woningmarkt dat het energielabel van een woning belangrijker is geworden en de populariteit van koopwoningen beïnvloedt. Voor starters waarvoor het aanbod van woningen met een energielabel A, B of C door hoge prijzen en gestegen rente al minder toegankelijk is, biedt een aanvullende verduurzamingslening een alternatief. Met een relatief kleine investering kan het energielabel van een woning al aantoonbaar verbeteren. Bovendien zijn de kosten van deze lening vrijwel altijd weg te strepen tegen de besparing op de energierekening. Het overwegen van een woning met een laag energielabel wordt daarmee aantrekkelijker. Dit geeft starters meer kansen op de woningmarkt.’

 

*Deze cijfers zijn afkomstig van Funda, peildatum: 16 mei 2023

Lees ook: Huizenmarkt: krapte blijft, gekte neemt af

Lees ook: HP investeert in duurzaamheid

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie