Verbeterde arbeidsmarkt leidt tot minder zzp’ers

Verbeterde arbeidsmarkt leidt tot minder zzp’ers

Redactie Baaz

In het eerste kwartaal van 2015 zijn er flink minder bedrijven gestart ten opzichte van een jaar eerder. Door de verbeterde arbeidsmarkt zien minder mensen de noodzaak om als zzp’er aan de slag te gaan.

In totaal zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar zes procent minder bedrijven gestart dan in de eerste maanden van 2014. Het economisch bureau van ING verwacht dat het aantal starters dit jaar nog verder afneemt, mede door de snel aantrekkende arbeidsmarkt. Met de toegenomen groei van de economie, is ook het aantal banen toegenomen en worden minder werknemers ontslagen. Dit is direct terug te zien in een daling van het aantal nieuwe zzp’ers.

In totaal werden er in het eerste kwartaal van 2015 36.000 nieuwe bedrijven opgericht. Vorig jaar waren dit er nog 38.000. De afname in starters is te zien in alle sectoren, behalve de bouw en industrie. Vooral in de bouw is nog altijd sprake van een teveel aan arbeidskrachten. De grootste dalingen zijn te zien in de sectoren transport en logistiek en de detailhandel. Zo werden maar liefst vijftien procent minder webwinkels gestart en gingen er fors minder mensen aan de slag als zelfstandig chauffeur, koerier of bezorger.

Overigens staan webwinkels ondanks de afname nog altijd op de tweede plek in de lijst met meest gestarte bedrijven. In totaal werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 2.445 nieuwe webwinkels opgestart.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie