Verbeter je zakelijke cashflow in 2024 met deze tips

Verbeter je zakelijke cashflow in 2024 met deze tips

Redactie Baaz

Als er één ding is dat opviel op de zakelijke markt in 2023, dan is het wel de aanzienlijke stijging van het aantal bedrijven in Nederland. Volgens recente cijfers van het CBS zijn er inmiddels ruim 2 miljoen bedrijven in ons land te vinden. Hoewel niet iedere starter het haalt op de zakelijke markt zijn er ook veel bedrijven die met succes weten te groeien.

Wat je daar als ondernemer in ieder geval voor nodig hebt, is een gezonde cashflow. Dit wordt ook wel gezien als dé levensader van je organisatie. Het vormt immers de basis voor stabiliteit en verdere groei. Daarom is het essentieel om hier in 2024 (verder) actief mee bezig te gaan. In dit artikel lees je enkele waardevolle tips om je zakelijke cashflow te verbeteren.

Snelle en veilige factuurafhandeling als basis van gezonde cashflow

Wat je in ieder geval binnen je organisatie moet hebben, is een duidelijk debiteurenbeheer. Dit onderdeel is van groot belang, maar kost vaak veel tijd. Er zijn namelijk altijd wel klanten die niet op tijd betalen, waar je vervolgens achteraan moet gaan. Althans: dat is het geval wanneer je niet over professionele automatisering van het factureringsproces kiest. Het is tegenwoordig heel eenvoudig om je debiteurenbeheer te automatiseren.

Dat kan namelijk met verschillende soorten software, zoals de software van Payt. Payt is de marktleider in snelle en veilige factuurafhandeling in Nederland. Het grote voordeel van dergelijke software is dat je zelf nergens meer achteraan hoeft te gaan, omdat zo’n programma alles op het gebied van facturering uit handen neemt. Van het opstellen van de facturen tot het sturen van een herinnering op het moment dat dat nodig is; daar hoef je zelf niet meer aan te denken, terwijl het je cashflow wel ten goede komt.

Zorg voor een strak cashflow management binnen je bedrijf

Naast het hebben van een handig programma omtrent factuurafhandeling en administratie is het een must om te zorgen voor een start cashflow management binnen je bedrijf. Een goed beheer van wat er binnenkomt en wat er uitgegeven wordt, is namelijk van cruciaal belang. Maak daarom gedetailleerde prognoses van je cashflow en houd deze regelmatig bij, zodat je er altijd op tijd bij bent, mocht er geschakeld moeten worden. Kunnen anticiperen op mogelijke cashflowtekorten en -pieken is nodig voor een strak management.

Wat daarnaast nodig is voor een goedlopend cashflow management is het overwegen van kortere betalingstermijnen om zo de tijd tussen het moment van de facturering en de ontvangst van de betaling te verkorten. Zorg er wel altijd voor dat je hierbij niet inlevert op klantgerichtheid en/of transparantie. Je moet immers wel onthouden dan het motto ‘de klant is koning’ ook in 2024 gewoon nog geldt. Blijf dus klantgericht en investeer in transparantie naar je klanten toe.

Zoek naar mogelijkheden om uitgaven en kosten te minimaliseren

Een andere manier om je zakelijke cashflow te verbeteren, is door je uitgaven en kosten eens flink onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de bestaande relaties met leveranciers en andere zakelijke partners en onderzoek waar je betere betalingsvoorwaarden af kunt spreken. Om daarbij écht effectief te zijn, maak je het liefst een lijst van alle uitgaven die je hebt binnen je bedrijf. Welke van de uitgaven heb je echt nodig en welke kun je eigenlijk wel schrappen? Misschien kun je sommige uitgaven vervangen met voordeligere opties.

Of wie weet kun je onderhandelen over een betere prijs voor een bepaalde uitgave. De kans is groot dat je erachter komt dat je op dat moment uitgaven hebt die de groei van je bedrijf en de gezondheid van je cashflow niet ten goede komen. Merk je dat op bepaalde vlakken je cashflow krap is? Overweeg dan zeker om voor een andere leverancier of zakelijk partner te gaan op het moment dat je cashflow daar gezonder van wordt. Dat voelt misschien niet heel fair tegenover je huidige partners, maar je wil wel financieel gezond blijven – ook in het nieuwe jaar.

Overige handige tips die je toe kunt passen voor cashflow

Met de bovenstaande tips heb je een goede basis om je cashflow in het nieuwe jaar te verbeteren. Gebruik daar ook nog onderstaande tips bij om zo financieel gezien een topjaar te beleven:

  • Verhoog de prijzen van je actuele aanbod om zo meer omzet te krijgen. Doe dit wel binnen de juiste marges zodat je geen mensen afschrikt.
  • Investeer in je online zichtbaarheid als ondernemer om zo meer online verkeer te genereren en wie weet zelfs meer klanten binnen te halen.
  • Wees ook zichtbaar op sociale media kanalen, zoals Instagram, TikTok en LinkedIn (afhankelijk van de branche waarin je werkt).
  • Maak gebruik van financieringen op het moment dat dat nodig is, zoals leningen en crowdfunding. Check ook of er overheidsfinanciering beschikbaar is.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie