Ventilatie als 4e basisregel: CO₂-sensoren op LoRa in kantoorpanden van KPN

Ventilatie als 4e basisregel: CO₂-sensoren op LoRa in kantoorpanden van KPN

Redactie Baaz

Onlangs maakte het kabinet bekend dat naast 1,5 meter afstand, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten nu ook ventileren als vierde maatregel wordt toegevoegd. Ook werd benadrukt dat ventileren aan professionals moet worden overgelaten en dat onder meer op scholen, bij bedrijven en in horeca de aandacht voor frisse lucht belangrijk is.

Maar hoe weet je als bedrijf of school nu zeker dat het binnenklimaat veilig is? Voor KPN is het als werkgever van meer dan 10.000 collega’s belangrijk om een veilige werkplek te bieden als het straks weer mogelijk wordt om op kantoor te werken. Lisette Oosterbroek, hoofd van het KPN Corona Crisis Team, licht toe wat de stappen zijn die nu genomen worden: “Wij hangen momenteel zo’n 500 CO₂-sensoren in de vergaderruimtes van onze panden op. Als we straks weer op kantoor kunnen werken, willen we zeker weten dat ruimtes als vergaderzalen, veilig zijn om in te werken. We willen onze collega’s dan met een goed en vertrouwd gevoel weer naar kantoor laten komen.”

Hoe werkt het?

Het gaat hier om een slimme sensor, een kastje zo groot als een stopcontact dat eenvoudig in een binnenruimte geplaatst kan worden. Zonder stekker en zonder wifi. De sensor meet het CO₂-gehalte in een ruimte. Met die waarde kan er gericht geventileerd worden voor een gezonde leer- of werkomgeving. Op het moment dat het CO₂-gehalte te hoog is, betekent dit dat er een raam open moet of dat de ruimte even verlaten moet worden om bijvoorbeeld een ommetje te maken. Naast CO₂ meet de sensor ook nog andere waarden die worden weergegeven in een dashboard. Met bijkomende voordelen. Lisette: “Met de sensordata kun je meten of er überhaupt mensen in een ruimte zijn geweest. Zo maken we met bijvoorbeeld “smart cleaning” nog effectiever gebruik van onze ruimtes en onze schoonmaak.” 

Internet of Things

De CO₂-sensoren zijn aangesloten op het Internet of Things en verbonden met het LoRa-netwerk van KPN. LoRa staat voor Long Range, Low Power en is een landelijk dekkend netwerk speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Eén LoRa-module kan meerdere jaren data zenden op slechts 2 batterijen.

Vorig jaar november introduceerde KPN de IoT-dienst die scholen, verpleeghuizen en bedrijven helpt met het creëren van een gezond binnenklimaat. Op scholengemeenschap CVO in Rotterdam hangen de sensoren in 670 klaslokalen om daar gericht te ventileren. De sensor meet naast CO₂ ook luchtvochtigheid en temperatuur.

Bekijk video hier

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie