Van traditioneel boekhouder naar analytisch talent: zo transformeer je jouw personeel

Van traditioneel boekhouder naar analytisch talent: zo transformeer je jouw personeel

Redactie Baaz

Door: Yvonne Jans, area manager Western Europe bij Medius

De Nederlandse arbeidsmarkt kent momenteel grote personeelstekorten. Ook op de financiële afdelingen is het druk. Bij veel organisaties zijn er behoorlijk wat handen nodig om facturenstromen in goede banen te leiden. Nieuw talent aantrekken is dan aanlokkelijk, maar gezien de huidige arbeidsmarktsituatie ook erg lastig. Het goede nieuws: het is niet altijd nodig. Veel is mogelijk met jouw huidige club medewerkers, bijvoorbeeld door dagelijkse processen te automatiseren. Automatisering heeft wel wat voeten in aarde voor jouw financiële medewerkers. In deze blog leg ik uit waarom.

Verschuiving van rollen

Met de intrede van automatisering op de financiële afdeling ziet een dag in het leven van een financieel professional er direct anders uit. Waar hij voorheen voornamelijk als boekhouder aan het werk was, verandert dit met automatisering vlot naar de rol van adviseur. Taken als facturen inkloppen en gegevens invoeren zijn immers verleden tijd. Hierdoor komt er ruimte vrij om het financiële proces onder de loep te nemen en met automatische analyses inzicht te krijgen in trends in de financiële data. De huidige tijd vraagt dit inzicht ook van financiële afdelingen. Het continu kunnen monitoren van het financiële welzijn van een organisatie is cruciaal om voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen. Kortom, de rol van de financieel medewerker verschuift van uitvoeren en verklaren naar sturen en voorspellen. En dit vereist andere verantwoordelijkheden en skills.

Noodzaak voor soft skills

In een geautomatiseerde financiële omgeving is het voor financieel medewerkers belangrijk om naast harde kennis van het vak, ook te beschikken over zachtere competenties. Het financiële proces wordt met automatisering namelijk minder afhankelijk van hoe efficiënt finance professionals werken, hoe accuraat ze factuurdata kunnen invoeren en hun oog voor detail. Ze moeten steeds meer in staat zijn om te kijken naar de kansen die er zijn naast het verwerken van facturen. Bijvoorbeeld het begrijpen hoe de business in elkaar zit en het kunnen denken in verschillende scenario’s om zo in te spelen op toekomstige bedrijfsontwikkelingen. Dit vraagt om de ontwikkeling van soft skills zoals aanpassingsvermogen, het hebben van een brede blik en communicatievaardigheden.

Loslaten en vertrouwen

Los van het nieuwe functieprofiel, kost de adoptie van het nieuwe systeem en alles wat daarbij komt kijken voor medewerkers simpelweg tijd. Oude manieren van doen moeten losgelaten worden en er moet een nieuwe mindset ontstaan. Neem medewerkers daarom mee in deze verandering. Focus samen op het grotere geheel en benadruk hoe het automatiseren van processen de rol van de financiële afdeling binnen de organisatie kan veranderen. Geef ze de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en help ze om het systeem te vertrouwen. Bijvoorbeeld door de meerwaarde van automatisering in te laten zien. Door medewerkers mee te nemen in het proces, wordt het loslaten van oude manieren of patronen gemakkelijker.

Niet slechts een IT-project

Automatisering van financiële processen kan de behoefte aan extra handen wegnemen. Zeker ten tijde van een toch al krappe arbeidsmarkt biedt dit uitkomst. Maar automatisering vergt wel wat van je financiële medewerkers. Zie het automatiseren van financiële processen dus niet alleen als een IT-project, maar als een verandertraject waarin jouw medewerkers en hun adoptie cruciaal zijn. Wie het goed aanpakt en iedereen enthousiast krijgt over de mogelijkheden van een geautomatiseerd systeem, is in staat om de financiële afdeling te transformeren tot een kennishub. En daar plukt de hele organisatie vervolgens de vruchten van. Wil je weten waar jij staat met jouw financiële afdeling in de reis naar procesautomatisering? Doe de test en ontdek hoe fit jouw financiële afdeling is.

personeelstransformatie, boekhouder, analytisch talent, analytisch, medius

Yvonne Jans, area manager Western Europe bij Medius

Lees meer artikelen zoals deze in Baaz Magazine. Bekijk alle publicaties hier!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie