Vacaturesites: op jacht naar mankracht (m/v)

Vacaturesites: op jacht naar mankracht (m/v)

Redactie Baaz

Voor een bedrijf is het plaatsen van een vacature op internet verreweg de beste manier om zoveel mogelijk potentiële kandidaten te bereiken. We bekeken de beste vacaturesites voor werkgevers.

Vergeleken met de prijzen die kranten en tijdschriften vragen, vallen de tarieven van Nederlandse vacaturesites best mee, maar toch zijn de verschillen nog aanzienlijk. Megajobs vraagt bijvoorbeeld 99 euro voor n plaatsing, maar het kan oplopen tot wel 600 euro (Intermediair.nl). Wat je daarvoor terugkrijgt, verschilt ook behoorlijk.
Let als eerste op de loopduur van de plaatsing; vaak is dit vier weken, maar acht weken komt ook veel voor. Sommige sites verkopen geen losse plaatsingen, maar werken met slots. In dat geval huur je eigenlijk een stukje ruimte op de site, waar je telkens weer een andere vacature in kunt plaatsen.

Extra's
Daarnaast is belangrijk welke extra's bij de prijs zijn inbegrepen. Krijg je toegang tot de cv-bank of moet daarvoor worden bijbetaald? Mag je een logo bij de vacature plaatsen? Wordt de vacature ook per direct-mail naar klanten gestuurd? Veel vacaturesites zijn opgezet door grote uitgevers die de vacature tegen bijbetaling kunnen doorplaatsen in de gedrukte pers. De Vacaturekrant werkt bijvoorbeeld samen met de Telegraaf, Spits met een groot aantal regionale dagbladen. Zulke combinatiepakketten kunnen behoorlijk interessant zijn.

Bezoekers
Als werkgever plaats je graag je vacature op een site waar veel bezoekers komen. De verschillende sites zullen je behulpzaam zijn met cijfers over page hits en unieke bezoekersaantallen, maar wij kiezen voor een pragmatische oplossing. In onze ogen komen de meeste werkzoekenden vanzelf naar de website waar het meeste werk te vinden is. Dat zijn dus de grote vijf: MegaJobs, de Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Totaljobs en Jooble. Het aantal cv's dat een site heeft weten te verzamelen zegt een stuk minder, omdat de meeste werkzoekenden hun cv tegenwoordig niet meer willen achterlaten.

Conclusie
Vacaturesites zijn een voordelige manier om een groot publiek te bereiken, vooral als je de vacature op een site plaatst waar al veel vacatures staan. De prijzen kunnen echter aanzienlijk uiteenlopen, net als de hoeveelheid extra's die je er voor terugkrijgt. Zie de uitgebreide tabel (in de op te roepen afbeeldingen bij dit artikel). Intermediair blijft aantrekkelijk als je op zoek bent naar hoger opgeleid personeel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie