Vacatureaanbod detailhandel stijgt ondanks malaise in winkelstraat

Vacatureaanbod detailhandel stijgt ondanks malaise in winkelstraat

Redactie Baaz
Door groeiende concurrentie van de e-commerce lijken faillissementen en filiaalsluitingen in de detailhandel aan de orde van de dag. Gevreesd wordt de komende jaren voor een verlies van duizenden banen.

​Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt echter dat de werkgelegenheid in de detailhandel ondanks de moeilijkheden fors toeneemt: het vacatureaanbod steeg het afgelopen jaar met gemiddeld 6 procent per maand.

De snel stijgende omzet van webshops leidt daarentegen nog niet tot veel werkgelegenheid: slechts 3.402 vacatures waren het afgelopen jaar gefocust op e-commerce activiteiten, tegenover 20.778 vacatures in de detailhandel. Ook de groei van het aantal e-commerce vacatures was met gemiddeld 2 procent per maand beperkt.

Drie keer sneller 

De crisis waar de detailhandel al jaren in verkeerd komt niet tot uiting in het vacatureaanbod: dit aanbod steeg het afgelopen jaar verrassend met gemiddeld 6 procent per maand. Het aanbod van vaste contracten spreekt met 76 procent eveneens meer vertrouwen in de toekomst uit dan op basis van de huidige berichtgeving verwacht zou worden. 

Albert Heijn is met 2.424 aangeboden vacatures de grootste aanbieder. Kruidvat (1.936 vacatures) en Action (1.718 vacatures) zijn de nummers twee en drie. Met zestien non-food retailers in de top twintig van grootste vacatureaanbieders kan deze groei duidelijk niet enkel aan de grote supermarktketens worden toegeschreven. 

Opvallend is ook dat het vacatureaanbod in de detailhandel sneller groeit dan dat van de Nederlandse arbeidsmarkt als geheel: daar bedroeg de gemiddelde maandelijkse groei over het afgelopen jaar 2 procent.

E-commerce blijft nog ver achter 

Veel Nederlandse retailers hebben naast hun bestaande filialen ook een webwinkel geopend. Hoewel bij slechts vier van de twintig grootste vacatureaanbieders de mogelijkheid tot online winkelen ontbreekt, wordt deze ontwikkeling nog niet weerspiegelt in het soort vacatures dat door grote retailers wordt aangeboden: van verkoopmedewerker tot vakkenvuller, de top 5 van meest gezochte krachten bestaat volledig uit functies met een duidelijk winkelverkoopprofiel.

Dat de e-commerce nog geen grote werkgelegenheid oplevert blijkt ook uit de statistieken van bedrijven die zich enkel op onlineverkoop toespitsen. De drie Nederlandse webwinkels die volgens de Twinkle100-lijst de grootste omzet draaien, Bol.com, Coolblue en Wehkamp,
bieden gezamenlijk slechts 504 vacatures aan. 

Ook de gemiddelde maandelijkse groei van ecommercevacatures bleef het afgelopen jaar beperkt tot 2 procent. Het lijkt er voorlopig niet
op dat de e-commerce het gevreesde banenverlies in de detailhandel op zal kunnen vangen. Afgaande op de huidige trends lijkt het er echter op dat het met zulke massaontslagen voorlopig niet zo’n vaart zal lopen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie