V2G: 2000 euro per jaar verdienen met je elektrische auto
V2G: 2000 euro per jaar verdienen met je elektrische auto

V2G: 2000 euro per jaar verdienen met je elektrische auto

Redactie Baaz

Steeds meer mensen rijden elektrisch en dat brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo kun je met een elektrische auto naast milieu- en kostenbesparend rijden zelfs geld verdienen. Daarvoor maak je gebruik van zogeheten vehicle-to-grid (V2G)-technologie. Zonneplan becijferde hoe je geld kunt verdienen door stroom in je auto op te slaan tijdens goedkope momenten en juist weer te verkopen op dure momenten. De exacte opbrengsten zijn uiteraard per situatie sterk verschillend, maar het energiebedrijf acht een winst van een kleine tweeduizend euro per jaar realistisch.

Elektrische auto's

Elektrische auto’s zouden op deze manier een belangrijke rol kunnen spelen in het balanceren van het elektriciteitsnet. Door stroom af te nemen op momenten met veel wind- en zonne-energie en die stroom weer vrij te geven op momenten met veel vraag wordt de piek in aanbod afgevlakt en de piek in vraag juist opgevangen. Belangrijk is daarbij dat EV-bezitters hun accu dan ook (deels) ter beschikking stellen aan het energiebedrijf, zodat de auto ingezet kan op momenten van onbalans op het net. De vergoedingen daarvoor zijn doorgaans nog hoger dan de uurprijzen die een dag van tevoren vastgesteld worden.

Laden op uurprijzen

Dit werkt vanzelfsprekend alleen wanneer je thuis kunt opladen en gebruikmaakt van een energiecontract op basis van dynamische prijzen. De prijs voor stroom wisselt dan elk uur. ‘s Middags en ‘s nachts zijn de prijzen laag, ‘s ochtends en ‘s avonds juist hoog. Dat maakt dat je theoretisch gezien twee volledige laadcycli per dag kunt realiseren: ‘s nachts laden, ‘s ochtends ontladen en ‘s middags opnieuw laden om ‘s avonds weer te ontladen. Op werkdagen is het echter realistischer dat je de overgebleven stroom in de accu ‘s avonds verkoopt en ‘s nachts weer gaat laden. Zonneplan hield daarmee rekening in haar berekeningen.

Een gemiddelde elektrische auto beschikt over een accucapaciteit van 68 kilowattuur (kWh) en verbruikt per kilometer gemiddeld 0,198 kWh. Als je vijf dagen per week naar het werk rijdt en de woon-werkafstand bedraagt 20 kilometer, dan kun je per dag ruim vijf euro winst maken, volgens de berekeningen van Zonneplan. Werk je regelmatig thuis of rijd je in het weekend weinig, dan kun je nog meer verdienen.

V2G nog weinig toegankelijk

Helaas ondersteunen nog maar weinig elektrische auto's deze functionaliteit. Vooralsnog zijn dit alleen de Nissan Leaf, de Kia e-Soul en de Mitsubishi Outlander PHEV. Uit vrees voor snellere accudegradatie zijn autofabrikanten vooralsnog niet voornemens V2G op grote schaal aan te bieden. Onderzoek zou moeten uitwijzen in hoeverre moderne accu’s daadwerkelijk sneller capaciteit verliezen wanneer ze dagelijks laden en ontladen. Daarnaast zullen ook laadpalen geschikt moeten zijn voor V2G-technologie, wat momenteel bij de meeste laadpalen niet het geval is.

Lees ook: Verandering op komst: reichelt elektronik onderzoekt mythes en waarheden rondom elektrische auto’s

Lees ook: Elektrisch rijden, waar laad je op?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie