Uitgelicht: drie veelbelovende innovaties
Is dit de toekomst?

Uitgelicht: drie veelbelovende innovaties

Redactie Baaz

In een klimaat waar de startups je om de oren vliegen, komen er heel wat slimme en handige innovaties voorbij. Sommige komen nooit verder dan de testfase, andere worden pas bekend als ze al een succes zijn. Baaz gaat op zoek naar de beloftes van de toekomst waar de ondernemer iets aan heeft.

Slim boodschappen doen met Yes.Tap

Behalve voor consumenten kan deze nieuwe bestelmethode zomaar eens een uitkomst zijn voor winkeliers die te kampen hebben met lange wachtrijen. Je kunt natuurlijk meer kassapersoneel aannemen, maar is het niet veel voordeliger om een app in te schakelen waarmee klanten alleen maar op een afbeelding hoeven te tikken om een product te bestellen? Het idee komt van startup Yes.Tap en wordt momenteel uitgetest in de bedrijfskantines van Vodafone en Google en in een aantal supermarkten van Jumbo, zo weet Emerce te vertellen. Met de app weet de computer die de bestellingen registreert precies wie wat en vanaf welke locatie bestelt. Klanten kunnen de producten vervolgens direct afhalen zonder in de rij te staan.

Providerloze simkaart

Slecht nieuws voor bestaande telefoonproviders, goed nieuws voor nieuwe partijen: een wijziging in de wet bepaald dat simkaarten niet langer gebonden zijn aan een provider. Jan Libbenga legt tegenover BNR uit hoe andere partijen voordeel kunnen halen uit deze nieuwe mogelijkheid die Nederland als eerste land aanbiedt: ‘Dat je dus een kaartje koopt bij een partij - zeg de HEMA - die zelf alle telefoontikken en capaciteit inkoopt. Dan zeggen ze: met dit kaartje kan je door heel Europa reizen. Dan bel je eigenlijk gewoon lokaal bij een netwerk en heb je geen roamingkosten meer.’ Nieuwe concurrentie die gaan stunten met de roamingkosten zijn natuurlijk geen goed nieuws voor bestaande telecombedrijven, maar volgens Libbenga hoeven zij niet al te bang te zijn aangezien zij nog altijd het netwerk beheren en capaciteit bij hen moet worden ingekocht.

Netflix-kopie WappZapp

Wie de media een beetje heeft bijgehouden de laatste weken is het vast niet ontgaan dat een Nederlandse startup Netflix naar de kroon wil steken. Via de on demand-aanbieder WappZapp kun je nu al kijken naar Uitzending Gemist en RTL Gemist en vijftienhonderd films van A-Film Benelux. Hoewel WappZapp de gemoederen bezighoudt, vragen wij ons af of de startup echt kan opboksen tegen het grote Netflix waarvan het aanbod vele malen groter is. Maar wie weet lukt het de Nederlanders grote productiestudio’s aan zich te binden en bekende series en films aan te bieden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie