Toename integriteitskwesties vertrekkende CEO's

Jordi Smit
Nederland kent een groeiend aantal integriteitskwesties bij vertrekkende CEO's, zo meldt adviesbureau Strategy&. Opvallende reden: de opkomst van social media.

Aandeel vertrekkende CEO's

Afgelopen jaar vond een toename plaats van 39 procent van het aandeel van vertrekkende CEO's die wegens integriteitskwestie naar buiten werd gewezen. Ter vergelijking: 10 jaar daarvoor was dit nog 10 procent. Social media is volgens het adviesbureau de aanleiding. Middels social media kan namelijk druk worden uitgevoerd op bedrijven.

Hoger aantal vertrekkende CEO's

Een percentage CEO's die afgelopen jaar opstapten, is 17,5 procent. In 2017 hadden we het nog over een aandeel van 14,5 procent. Het aandeel vrouwen in CEO-functies daalde, al is nog altijd een stijgende trend te signaleren van het aantal vrouwen in bestuursfuncties.

LEES OOK: Oud-topman ABN Amro Chris Vogelzang naar Danske Bank

#MeToo-beweging

De druk die op social media kan worden uitgevoerd, vergelijkt Strategy& met de #MeToo-beweging. Door deze druk zijn slachtoffers van seksueel wangedrag eerder naar buiten getreden, waardoor meer CEO's zijn opgestapt door integriteitskwesties.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi