Toename integriteitskwesties vertrekkende CEO's

Jordi Smit
Er is sprake van een groeiend aantal integriteitskwesties bij vertrekkende CEO's, meldt adviesbureau Strategy&. Reden zou de opkomst van social media zijn in de afgelopen tien jaar.

Aandeel vertrekkende CEO's

In 2018 was het aandeel van alle vertrekkende CEO's dat vanwege een integriteitskwestie moest opstappen toegenomen naar 39 procent. In 2008 was dat aandeel nog 10 procent. Volgens het adviesbureau kunnen consumenten door sociale media druk uitoefenen op bedrijven en hun normen. Deze vorm van controle komt bij de traditionele controleurs, zoals accountants, aandeelhouders en overheidsinstanties.

Hoger aantal vertrekkende CEO's

In 2018 stapte 17,5 procent van de CEO's op. Dat is een hoger aandeel dan in 2017, toen 14,5 procent zijn of haar functie neerlegde. Het aandeel vrouwen in CEO-functies daalde, van 6 procent in 2017 naar 4,9 procent in 2018. Volgens het onderzoek is de algehele trend van het aantal vrouwen in bestuursfuncties wel een stijgende sinds 2008.

LEES OOK: Oud-topman ABN Amro Chris Vogelzang naar Danske Bank

#MeToo-beweging

Strategy& noemt als voorbeeld van de kracht van sociale media de #MeToo-beweging, die eind 2017 groot werd gemaakt door slachtoffers van seksueel wangedrag van meestal hooggeplaatste mensen. Mede door de #MeToo-beweging is volgens het onderzoek een toename te zien in het aandeel CEO's dat opstapt vanwege integriteitskwesties.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi