Zelfontwikkeling in het dagelijks leven

Tips voor zelfontwikkeling

Redactie Baaz
Er valt altijd wel wat te verbeteren aan jezelf. Sommige mensen hebben van zelfontwikkeling een heuse lifestyle gemaakt. Nu moet je natuurlijk helemaal zelf invullen hoe jij aan jezelf zou willen werken, maar een paar inspirerende tips kunnen geen kwaad.

Tips voor zelfontwikkeling 

Nicolas Cole van Inc. is gefascineerd door zelfontwikkeling. Hij ziet het als een heuse kunstvorm. Je kunt er je hele leven mee bezig blijven. Hij geeft een aantal tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen om de weg naar je ideale zelf te versnellen.

Lees over wat je wil verbeteren

Wil je beter worden in een bepaalde vaardigheid? Lees dan boeken of artikelen over die vaardigheid. Er is werkelijk over alles informatie te vinden. Als je over een bepaald onderwerp leest dan blijft het ook beter hangen in je gedachten en ben je er ook passief altijd mee bezig.

Zoek een mentor

Iedereen kan je mentor worden. Of het nu een familielid, collega of professional is, een mentor kan je een enorme boost geven op het gebied van zelfontwikkeling. Het is wel belangrijk dat je de persoon in kwestie vertrouwd om je te laten helpen. Deze mentor moet weten wat je wil bereiken, op die manier kan hij of zij gericht advies geven.

Reflecteer aan het eind van elke dag

Als je je zelfontwikkeling echt serieus neemt dan moet je er eigenlijk constant mee bezig zijn. En dat betekent niet dat je er alleen maar over praat. Om echt iets te kunnen bereiken moet je ook eerlijk tegen jezelf zijn en kritisch kunnen kijken naar wat je kunt verbeteren.

Bedenk een beloon- en strafsysteem

Dit klinkt wat heftig, maar het is wel effectief en zeer geschikt voor mensen die slechte gewoontes willen doorbreken. Beloon jezelf voor het maken van stappen, maar ‘straf’ jezelf ook als je de fout in bent gegaan. Dit kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan uit eten gaan om jezelf te belonen, of juist thuisblijven als ‘straf’ terwijl je vrienden de kroeg in gaan. Wees creatief.

Zoek rolmodellen

Zelfontwikkeling gaat vele malen sneller als je een voorbeeld hebt. Zoek een persoon die je inspireert of motiveert. Het is namelijk niet makkelijk om het volledig op eigen houtje te doen.

Meet je progressie

Meten is weten, dat geldt ook op het gebied van zelfontwikkeling, al kan dan soms lastig zijn met ongrijpbare materie. Zoek een manier waarop je je progressie in beeld kunt brengen om het te meten. Dit kan je een boost geven om door te gaan en je weet ook meteen waar je aan toe bent.

Wees consistent

De weg naar zelfontwikkeling is lang en niet zonder obstakels. Het is belangrijk dat je beseft dat het veel tijd kost om resultaat te zien. Geef niet op en wees consistent. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie