Tips voor energiebesparing in de horeca

MVO
Redactie Baaz
Energiebesparing is een hot topic, zo ook in de horeca. De mogelijkheden zijn eindeloos: van energiezuinige apparatuur tot slimme maatregelen. Iedereen kan energie besparen. Kun je als horeca ondernemer wel wat hulp gebruiken? Lees onze tips.

Keukenopstelling  

Energie besparen begint bij de basis. En in de horeca, begint die basis vaak bij de keukenopstelling. In krappe keukens komen we het nog wel eens tegen: een koeling die direct naast het fornuis is geplaatst. Wel zo efficiënt en makkelijk is de gedachte. Het grote nadeel is dat er op deze manier onnodig veel energie wordt verspild. Die koeling moet ineens veel harder gaan koelen, omdat de omgevingstemperatuur te hoog is. Dit uit zich in een hogere energierekening. Een goede afscheiding van warme en koude apparatuur voorkomt het onnodig verspillen van energie. Kijk dus nog eens kritisch naar de keukenopstelling en schakel indien nodig een professional in.

Energiezuinige apparatuur

Apparatuur voor de professionele keuken wordt steeds slimmer en energiezuiniger. Met een gunstig energielabel kan er flink worden bespaard op de energiekosten. Gemiddeld besparen horeca-ondernemers tot wel 80 procent op de energiekosten door een oude koeling met energielabel G te vervangen met een energielabel B horeca koelkast. Dankzij de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen ondernemers bovendien 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst. Investeren in energiezuinige apparatuur wordt hierdoor een stukje aantrekkelijker. Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten: naast de besparing op de investering, gaat de energierekening omlaag. Dat is niet alleen slim voor de portemonnee, ook voor het milieu.

Onderhoud en goede reiniging

In drukke keukens schiet het onderhoud en een grondige reiniging aan apparatuur er nog wel eens bij in. Het gevolg: vuil dat zich opstapelt en er onopgemerkt voor zorgt dat apparatuur meer energie verbruikt. Vuil op het condensfilter van koelapparatuur zorgt al snel voor 15 procent hogere energiekosten. Bovendien neemt de kans op storingen toe. Ook kapotte deurrubbers doen de energierekening weinig goed. Door slijtagegevoelige onderdelen op tijd te vervangen, blijven de technische prestaties van de keukenapparatuur optimaal.

LEES OOK: Een bedrijfsverhuizing bij een groot bedrijf; hoe werkt dat?

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn

Heb je als ondernemer weinig budget voor het verduurzamen van jouw zaak of de apparatuur in de keuken? Geen paniek. Zelfs met simpele bespaartips kan er een flinke energiebesparing worden gerealiseerd. Direct na het openen van de zaak alle apparatuur aanzetten is niet nodig. Bakplaten en fornuizen staan hierdoor soms vaak uren lang aan en verbruiken onnodig energie, terwijl er geen gerecht de keuken uit gaat. Zet apparatuur pas aan als het gebruikt gaat worden. Klaar? Zet het dan weer direct uit. En ook die terrasheater hoeft niet continu aan te staan. Maar ook slimme keuzes in de aanschaf van apparatuur spelen een rol. Is die grote oven écht nodig? Of lukt het ook prima met twee kleinere modellen die slimmer gebruikt kunnen worden. Als het even niet zo druk is, hoeft alleen de kleine oven opgewarmd te worden. Wordt het wel drukker? Dan zorgt de tweede oven al snel voor meer capaciteit.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie