Tips om als ondernemer een burnout te voorkomen

Tips om als ondernemer een burnout te voorkomen

Redactie Baaz

Het leven van een ondernemer kan lijken op een nooit eindigende tocht op een hoge snelheidstrein. Je bent constant bezig met het beheren van je bedrijf, omgaan met klanten en het overwinnen van onverwachte uitdagingen. Het is gemakkelijk om zo in je werk op te gaan, dat je vergeet een pauze te nemen. Maar pas op, voor je het weet, zit je op het pad naar een burn-out. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen! Laten we eens kijken hoe je als ondernemer je vlam levend kunt houden zonder uit te branden.

Vind momenten om te relaxen

Als je de hele tijd je ziel en zaligheid in je onderneming steekt, zal je op een gegeven moment crashen. Daarom dien je op de eerste plek momenten te vinden om te relaxen als je een burnout wil voorkomen.  Je hebt hierbij vele mogelijkheden om even tot rust te komen. Sommige ondernemers kiezen ervoor om heerlijk niets te doen, terwijl anderen bijvoorbeeld een serie of film kijken. Ook andere rustgevende activiteiten zoals een online casino bezoeken zijn mateloos populair en het is een publiek geheim dat een burnout onder ondernemers voorkomt.

Geef prioriteit aan je eigen welzijn

Jouw welzijn hoort altijd bovenaan je prioriteitenlijst te staan en dat is echt geen rocket science. Het is heel erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel op fysiek als mentaal gebied. Dit betekent genoeg slaap pakken, gezond eten en ja, ook tijd maken voor beweging. Een rondje lopen of een workout kan wonderen doen voor je productiviteit en creativiteit. Het idee is simpel: als jij op je best bent, is je bedrijf dat ook. Zie het als een investering in jezelf en dus in je onderneming. Plus, het zorgt ervoor dat je op de lange termijn in het spel blijft zonder onderweg opgebrand te raken.

Stel grenzen

Werk en privé balanceren is een kunst. Het is oké om ‘nee’ te zeggen tegen late e-mails of Whatsapp-tsunami’s. Stel duidelijke grenzen wanneer je werkdag eindigt en je persoonlijke tijd begint.  Dit doe je door bijvoorbeeld je laptop uit te zetten en geen werk gerelateerde dingen meer te doen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf en je geliefden in te plannen, anders kan het gevoel van overweldigd zijn snel toeslaan.

Delegeer

Je hebt een team om je te ondersteunen, dus maak daar ook gebruik van. Delegeer taken zodat je niet alles op je eigen schouders hoeft te dragen. Dit geeft je ademruimte en zo behoudt je plezier in je werk. Het begint allemaal met vertrouwen hebben in je team en het loslaten van de controle. Je zult zien dat dit niet alleen tijd bespaart, maar ook stress en overbelasting voorkomt.

Doe aan meditatie

Even je ogen sluiten en diep ademhalen kan wonderen doen. Meditatie kan je helpen je hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Probeer het eens; wie weet wordt het je nieuwe geheime wapen! Weet je niet hoe je moet mediteren? Geen zorgen, er zijn talloze apps en online video’s beschikbaar die je op weg kunnen helpen.

Sluit je aan bij netwerkgroepen

Je bent niet alleen in deze reis. Andere ondernemers begrijpen wat je doormaakt. Sluit je aan bij lokale netwerkgroepen of online communities en deel je ervaringen. Samen sta je sterker. Dit komt doordat je immers geen concurrenten van elkaar bent, maar collega’s die elkaar kunnen ondersteunen en motiveren.

Vier ook je successen

Het is makkelijk om door te razen naar de volgende doelstelling, maar sta af en toe eens stil om je successen te vieren. Trakteer jezelf op iets leuks voor elk behaald doel, hoe klein ook. Dit doe je door positief te denken en jezelf te belonen voor je harde werk. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen en motivatie om door te blijven gaan.

Houd een dagboek bij

Soms is schrijven de beste therapie. Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en gevoelens opschrijft. Dit kan je helpen patronen in je stressniveau te herkennen en aan te pakken. Bovendien kan het een uitlaatklep zijn voor je emoties en zorgen, waardoor je meer rust in je hoofd krijgt.

Spendeer tijd met je familie

Je familie is je thuisbasis. Zorg ervoor dat je genoeg kwaliteitstijd met hen doorbrengt. Het zal je helpen herinneren waarvoor je het allemaal doet. De beste manieren om te ontspannen zijn vaak de eenvoudigste, zoals een familie picknick of samen een film kijken.

Doe aan ademhalingsoefeningen

Adem in, adem uit. Simpele ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te kalmeren en je focus terug te krijgen wanneer de dingen hectisch worden. Overweeg een ademhalingscoach of download een app die je hierbij kan helpen. Op deze manier kun je altijd en overal even tot rust komen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie