TIME plaatst UBQ Materials in lijst van beste uitvindingen van 2023

TIME plaatst UBQ Materials in lijst van beste uitvindingen van 2023

Redactie Baaz

Cleantech-specialist UBQ Materials, die met een geavanceerde technologie huishoudelijk afval omzet naar een duurzaam alternatief voor plastic, is opgenomen in de jaarlijkse Best Inventions-lijst van het mediaconcern TIME. Deze lijst bevat tweehonderd opmerkelijke innovaties die prangende problemen op creatieve manieren oplossen en ons leven veranderen. UBQ Materials, dat eind dit jaar een hypermoderne fabriek opent in Bergen op Zoom, werd onderscheiden als een winnende innovatie in de categorie Reuse & Recycle, de categorie voor uitvindingen die overconsumptie verminderen.

UBQ Materials Transformeert Afval in Duurzame Thermoplastische Revolutie

UBQ, de door UBQ Materials ontwikkelde biogebaseerde thermoplastic, dient als duurzaam alternatief voor fossiele kunststoffen. Het bedrijf zet ongesorteerd huishoudelijk restafval om in een thermoplastisch materiaal dat klimaatpositief en recyclebaar is. Toonaangevende industriële merken, waaronder Mercedes-Benz, PepsiCo en McDonald’s, hebben UBQ al geïntegreerd in een groot aantal producten, zoals in auto-onderdelen, pallets, vitrines, panelen, plantenbakken en schoenen.

"UBQ  biedt een oplossing voor de negatieve gevolgen van afval voor het milieu en creëert tegelijkertijd een waardevolle nieuwe grondstof die in bestaande productiesystemen kan worden gebruikt. UBQ Materials creëert hierdoor een echte circulaire economie. Ons materiaal, UBQ, is een alternatief voor schaarse materialen die veel CO2 uitstoten, zoals plastic op oliebasis," legt Jack 'Tato' Bigio, co-CEO en medeoprichter van UBQ Materials, uit. "Wij bieden een klimaatpositief materiaal dat concurrerend geprijsd staat, eenvoudig toe te passen en zeer goed recyclebaar is."

Volgens een Life Cycle Assessment, uitgevoerd door Quantis, wordt met elke ton UBQ 1,3 ton afval hergebruikt en tot 11,7 ton CO2-uitstoot voorkomen, waardoor het het meest klimaatpositieve thermoplastische materiaal ter wereld is. Bedrijven die enerzijds de productie van afval en hun CO2-uitstoot in de supply chain willen beperken, en anderzijds meer gerecycled materiaal willen gebruiken, kunnen voor UBQ kiezen om die doelstellingen te halen.

TIME's 200 Beste Uitvindingen - Innovatie Over De Hele Wereld Beoordeeld

De 200 beste uitvindingen werden genomineerd door TIME-redacteuren en correspondenten van over de hele wereld. Er werd speciale aandacht besteed aan groeiende sectoren, zoals AI, groene energie en duurzaamheid. Vervolgens beoordeelde TIME de nominaties op basis van originaliteit, doeltreffendheid, ambitie en impact.

Over de nieuwe Best Inventions-lijst schrijft de redactie van TIME het volgende: "Het resultaat is een lijst van 200 baanbrekende uitvindingen (en 50 uitvindingen met een speciale vermelding) - waaronder de krachtigste supercomputer ter wereld, een baanbrekende entertainmentlocatie en een nieuwe vorm - die veranderen hoe we leven, werken, spelen en denken over wat mogelijk is."

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie