Tilburgse universiteit geeft vrouwen minder salaris

Aimée van Vuuren
Vrouwelijke wetenschappers die werken aan de Tilburgse universiteit krijgen gemiddeld € 175,- minder salaris per maand dan hun mannelijke collega’s. Dit schrijft de universiteitskrant genaamd Univers op basis van een intern onderzoek van de onderwijsinstelling.

Universiteit van Tilburg

De universiteit besloot als gevolg van een actief diversiteitsbeleid een onderzoek uit te voeren. De onderwijsinstelling betreurt de grote loonkloof tussen de mannelijke en vrouwelijke wetenschappers. Voorzitter van het College van Bestuur, Koen Becking vertelt: ‘Een dergelijke onwenselijke situatie staat haaks op ons diversiteitsbeleid. Er is individueel onderzoek nodig om de exacte salarisverschillen op de sporen. Hiermee heeft de universiteit een begin gemaakt.’

LEES OOK: APG zorgt voor salarisverhoging vrouwen

Hogere functies

De grote loonkloof waar over gesproken wordt is vooral aanwezig in de hogere functies. Het verschil tussen lonen loopt op van € 297,- tot € 372,- per maand. Daarbij zijn de verschillen tussen de mensen, met betrekking tot leeftijd, functiejaren en dienstverband gecorrigeerd.

Dit jaar worden er nog richtlijnen voor een transparante beloningssystematiek vastgesteld voor de universiteit van Tilburg door het College van Bestuur. Volgens een woordvoerder zullen beloningsbesluiten duidelijk worden vastgelegd inclusief de motivatie van het besluit. Het is nog niet duidelijk of dit betekent dat de salarissen van de mannelijke en vrouwelijke wetenschappers volledig wordt gelijkgesteld.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aiméevan Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAimée