Tien geboden voor een betere presentatie

Tien geboden voor een betere presentatie

Redactie Baaz

De zee van onbekende gezichten die je aanstaart als je op het podium staat om een presentatie te geven kan een van de meest intimiderende ervaringen van je leven zijn. Met deze tips ben je in ieder geval goed voorbereid.

Of je nu voor een duizendkoppig publiek in een conferentiecentrum staat of voor de collega’s van je eigen afdeling, het blijft voor veel mensen een klus die ze slapeloze nachten bezorgt: het geven van een presentatie. Je wilt dat je presentatie zo goed mogelijk overkomt, dat er zoveel mogelijk informatie blijft hangen en dat je toehoorders van begin tot eind geïnteresseerd zijn in wat je ze te vertellen hebt.

De perfecte presentatie geven is niet eenvoudig. Wil je een onuitwisbare indruk op je publiek achterlaten? Epson, een ontwikkelaar van 3LCD-projectoren, gelooft in de kracht van een groot scherm om mensen te beroeren en om ideeën beter te communiceren. De 3LCD-technologie van Epson maakt het mogelijk om beelden helder en natuurlijk weer te geven. Maar techniek kan alleen zijn werk doen bij een goed verhaal en een strakke visuele presentatie. Daarom stelde Epson de volgende tien geboden voor een betere presentatie voor je op.

1: Deel je verhalen, niet je statistieken

Statistieken en cijfers kunnen een belangrijke illustratie van je verhaal leveren, maar pas er voor op dat je mensen niet in slaap praat. Maak het persoonlijk door je toehoorders een verhaal te geven waarmee ze zich kunnen identificeren. Dat mag best een verhaal over jezelf zijn. Als je dat aan het begin van je presentatie doet, dan heeft je publiek meteen het gevoel dat ze je kennen. Een beetje humor kan geen kwaad en kan helpen de aandacht vast te houden, maar vergeet niet waarom mensen naar je presentatie komen: ze willen geïnformeerd worden.

2: Vervang tekst door plaatjes

Het is voor mensen eenvoudiger om te onthouden wat je ze vertelt, wanneer je je verhaal illustreert met afbeeldingen. Beperk de tekst in je slides tot de hoofdpunten van je verhaal en gebruik de afbeeldingen om hetgeen je vertelt te verduidelijken, zichtbaar te maken of aan te vullen. Staat er teveel tekst op je slides, dan krijgen mensen bovendien het gevoel dat je je slides aan het voorlezen bent. En er is niets vervelender dan iemand die slides voorleest, aangezien de meeste mensen zelf kunnen lezen (sneller dan jij voorleest…).

3: Zorg dat het er goed uitziet

We leven in een wereld waarin beeld een steeds grotere rol gaat spelen. Een goed design van je slides vergroot de leesbaarheid en de impact van je presentatie. Gebruik consistent hetzelfde lettertype, zorg dat de tekst ook op afstand goed leesbaar is en zorg voor een goed contrast tussen tekst en achtergrond. Gebruik je veel kleuren in je presentatie, zorg er dan voor dat die kleuren ook goed kunnen worden weergegeven op de apparatuur die op de locatie aanwezig is. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat de projector op de locatie kleuren niet goed weergeeft, of te weinig contrast biedt en dat zorgt ervoor dat je presentatie minder goed overkomt. Je wilt natuurlijk niet dat de kleuren die het gezicht van jouw merk bepalen verkeerd worden weergegeven. Het beste kun je je eigen apparatuur meenemen, om niet voor verrassingen te komen staan. Schaf je zelf een projector aan let dan op de Colour Light Output, een nieuwe standaard die niet alleen de sterkte van het witte licht meet, maar ook die van het gekleurde licht. Ook belangrijk: standaard DLP-projectoren met één chip bieden kleurenlicht dat rond een derde van de witte lichthelderheid zit en produceren daardoor minder heldere kleuren dan 3LCD-projectoren. Met een 3LCD-projector (waarvan Epson patenthouder is) krijgen consumenten drie keer fellere kleuren dan met vergelijkbare DLP-projectoren met één chip met hetzelfde aantal lumen, omdat de witte en kleuren lichtuitvoer hetzelfde zijn.

4: Deel je slides

Het is een goed idee om mensen van tevoren te laten weten dat je je slides achteraf met hen zult delen. Dat zorgt ervoor dat ze meer aandacht voor je hebben, waar ze anders druk bezig zouden zijn met opschrijven van website URL’s of punten uit je presentatie. Een aantal moderne projectoren (zie bijvoorbeeld www.epson.nl/interactieve-projectoren) biedt de mogelijkheid om presentaties direct uit te printen, te mailen of te uploaden naar de cloud.

5: Lach!

Ook al ben je misschien bloednerveus, als je het podium oploopt met een lach op je gezicht, dan geef je de indruk een aardig iemand te zijn, die blij is om daar te zijn. Kom je binnen met een frons, dan geef je de indruk dat je nerveus of ongelukkig bent en dat je helemaal niet op het podium aanwezig wilt zijn. Hoe je je ook voelt, zorg dat die eerste indruk goed is!

6: Zorg voor een agenda

Laat mensen aan het begin van je presentatie weten wat je gaat bespreken. Als je toehoorders weten wat ze kunnen verwachten, dan is het makkelijker voor ze om je te volgen. Een agenda zorgt ervoor dat je publiek een indruk heeft van wat ze gaan leren en wat de volgorde en de timing van je toespraak gaat zijn.

7: Stel vragen

Door het stellen van vragen kun je dingen over je publiek te weten komen, laat je de toehoorder actief meedenken over het onderwerp en breng je variatie in je presentatie. Denk wel goed na over wat je wilt bereiken met je vragen. Zijn het open vragen, die discussies moeten uitlokken, of zijn het gesloten vragen?

8: Herhaal

Herhaling is belangrijk. Herhaling is belangrijk. Zorg ervoor dat je de belangrijke punten uit de presentatie genoeg terug laat komen, in verschillende vormen. Ook al ken je ze zelf goed, je publiek moet er nog van doordrongen raken.

9: Vraag om feedback

Door na afloop van je presentatie aan leden uit je publiek te vragen wat ze ervan vonden, leer je veel over wat er goed ging en wat er beter kan. Want je kunt jezelf altijd blijven verbeteren.

10: Bereid je goed voor

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Ook al gaat het thuis voor de spiegel prima, het moment dat je het podium betreedt is toch een volkomen andere ervaring. De zenuwen nemen het over en je bent de helft van wat je had ingestudeerd kwijt. Hier is maar een remedie tegen en dat is oefenen. Staar je hierbij niet blind op de tekst alleen. Waar ga je staan en hoe beweeg je je tijdens je presentatie? Waar zitten de pauzes in je tekst? Leer de openingstekst uit je hoofd, want als je eenmaal voorbij de introductie bent zonder kleerscheuren, dan gaat de rest vanzelf. Naast een goede voorbereiding met betrekking tot de inhoud van je presentatie, kun je ook een deel van de mogelijke spanning wegnemen door er in ieder geval voor te zorgen dat je ondersteunende apparatuur goed werkt. Weet hoe alles werkt en benut de technische mogelijkheden van deapparatuur. Met sommige hedendaagse projectoren is het bijvoorbeeld mogelijk te annoteren op hetgeen je projecteert. Belangrijk punten in je presentatie kun je eenvoudig benadrukken tijdens je presentatie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie