'Thuiswerkers zijn productiever en maken langere dagen'

Redactie Baaz
Onderzoek SD WORX laat zien: thuiswerken vaak mix van werk en priv.

Thuiswerkers zijn ervan overtuigd dat zij thuis in het algemeen productiever zijn dan op de zaak. Dit blijkt uit een onderzoek dat SD WORX (een producent van salarissoftware) hield onder 165 werkenden over hun ervaringen met thuiswerken. Maar liefst 72% van de ondervraagde thuiswerkers zegt dat er thuis beduidend meer uit hun vingers komt (jammergoeg zijn niet hun managers ondervraagd).

Rust
Volgens het onderzoek werken veel mensen thuis vanwege de rust van de huiselijke omgeving. Vaak heeft dit te maken met werkzaamheden die volledige aandacht vereisen. Werknemers kiezen bewust voor thuiswerken als zij ook verwachten daar productiever te zijn voor de specifieke taken. De meerderheid van de thuiswerkers werkt dan ook slechts tussen 1 en 5 uur per week thuis.

Thuiswerkers geven aan dat zij op de dagen dat zij thuis werken even lang of langer werken (82%) dan wanneer zij op kantoor zitten. Dit gaat in tegen het vooroordeel dat het merendeel van de thuiswerkers door een gebrek aan controle later begint en eerder ophoudt.

Boodschapje tussendoor
Een ander vooroordeel wordt door het onderzoek wel bevestigd. Priv en werk lopen aardig door elkaar bij de thuiswerkers. 39% doet wel eens een boodschapje tussendoor en 28% geeft zelfs aan dat werk en priv de hele dag door elkaar lopen als ze thuiswerken. De tijd die besteed wordt aan de tussendoorklusjes wordt natuurlijk wel gecompenseerd door de eerdergenoemde langere werkdagen.

Je zou kunnen concluderen dat thuiswerkers flexibel omgaan met hun tijd, zegt Mark Bloem, directeur bij SD WORX. Wat is priv, wat is zakelijk, het loopt regelmatig door elkaar, zonder dat dit ten koste gaat van de uiteindelijke resultaten. Overigens zie je dit fenomeen niet alleen bij thuiswerkers. Denk maar aan de vermenging van werk en priv op de werkvloer, bijvoorbeeld door het tussentijds surfen op het web of het controleren van priv e-mail. Het lijkt erop dat werk- en priv-tijd steeds meer hand in hand gaan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie