TheNextBid wil woningmarkt transparanter maken

TheNextBid wil woningmarkt transparanter maken

Redactie Baaz

Startup TheNextBid wil de woningmarkt transparanter maken en de frustraties van de woningkoper wegnemen met een tool voor open biedingen.

Een van de voornaamste frustraties van potentiële huizenkopers zijn gesloten biedingen, die het onduidelijk maken wat anderen bieden. Ook is het haast een dagtaak om contact te onderhouden met makelaars, die op hun beurt moeite hebben om alle kandidaten te informeren over de voortgang. 

De net gelanceerde startup TheNextBid wil deze problemen oplossen met een innovatieve tool die open biedingen mogelijk maakt en geïnteresseerden automatisch op de hoogte houdt over hun bod. Deze transparantie leidt volgens TheNextBid tot meer vertrouwen in de woningmarkt en makelaars. De Amsterdamse makelaar Hallie & van Klooster en Van Westrhenen uit Almere pionieren met de tool van de startup. 

TheNextBid maakt niet alleen open biedingen mogelijk, ook het selecteren van kandidaten wordt transparanter. Dat doet de startup door naast de bieding, ook de voorwaarden (zoals voorbehoud van financiering) van een kandidaat te tonen. Geïnteresseerden kunnen meerdere keren bieden en nieuwe biedingen hoeven niet per se hoger te zijn dan het hoogste bod. Na verloop van tijd moet de technologie van TheNextBid vraag en aanbod van nieuwe woningen beter op elkaar laten aansluiten en zo bijdragen aan betere projectontwikkeling.

Waarom hoor ik niets van de makelaar?

'Toen ik een huis kocht, vroeg ik me continu af: waarom hoor ik niets van de makelaar, moet of kan ik mijn bod nog verhogen en waarom heb ik uiteindelijk de woning niet gekregen? Door het gebrek aan transparantie is er meer kans dat het hoogste en een-na-hoogste bod tienduizenden euro’s verschillen. Daarom willen we, dat je direct ziet of je een kanshebber bent en waarom je het niet bent geworden als je op een woning biedt. Makelaars, ontwikkelaars en woningcorporaties kunnen onze tool op hun website plaatsen en daarmee het biedingsproces op een gemakkelijke manier transparanter maken', aldus Marnix Hoebert, een van de oprichters van TheNextBid.

TheNextBid wil woningmarkt transparanter maken

Met het inzichtelijk maken van de biedingen moet niet alleen de woningmarkt transparanter worden, het zou ook tot een beter imago van de sector moeten leiden. De potentiële kopers krijgen immers meer controle en inzicht in het biedingsproces, wat het vertrouwen in de makelaar ten goede moet komen. 

'Daarnaast hebben we de ambitie om de data die we vergaren op een maatschappelijke manier ten gelde te maken. Door elke woningverkoop te analyseren, door middel van kunstmatige intelligentie, waaronder machine learning, krijgen ontwikkelaars een beter inzicht in de vraag, zoekprofielen en marktwaardes van woningen. Met deze informatie kunnen ontwikkelaars het nieuwe woningaanbod beter laten aansluiten op de vraag', aldus Hoebert. 

Startup TheNextBid

TheNextBid is opgericht in het begin van 2018. Oprichters Marnix Hoebert (28) en Michiel Esveld (29), die elkaar leerden kennen toen ze beide werkzaam waren als consultants bij PwC, willen de vastgoedsector transparanter maken. Daarom richtten ze TheNextBid op, dat kopers inzicht geeft in biedingen en voorwaarden. Uiteindelijk moet de tool van TheNextBid leiden tot meer vertrouwen in de woningmarkt en een beter woningaanbod.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie