The Waste Transformers zet afval om in groene energie

The Waste Transformers zet afval om in groene energie

Redactie Baaz

Een overschot aan afval en een tekort aan energie. Daar weet Lara van Druten, oprichter van 'The Waste Transformers', wel raad mee.

De onderneemster ziet afval niet als een probleem, maar als een grondstof voor groene energie. Toch is het verwerken van afval in vooral niet-westerse landen niet altijd even makkelijk. Daarom startte Lara in 2012 The Waste Transformers op. Haar ambitie is om met drie innovatieve technologieën lokaal afval om te zetten in gas of brandstof.

Zelfvoorzienend

De technologie wordt geselecteerd aan de hand van de energietekort per regio. Door het verbranden van het afval, vullen zij het tekort aan en maken zij de regio zelfvoorzienend. Een verbranding vanaf 1000 kilo afval zorgt voor een hoog rendement energie.

Het eerste systeem zet gemengd afval om in brandstof vergelijkbaar met synthetische diesel. De andere twee systemen maken van het afval gas of gedeeltelijk gas en gedeeltelijk elektriciteit. Dit alles gebeurt in installaties zo groot als een zeecontainer.

Behoefte

Een jaar na de oprichting heeft het bedrijf zijn eerste contract binnen en gaan zij twee pilots in Kameroen starten.  Zij slaan de handen in elkaar met de ministeries van Milieu, Landbouw en Energie. De Universiteit van Buea zorgt voor kennisoverdacht en het bedrijf heeft een samenwerking met lokale olie- en gasdistributeurs.

Ook een tweede Afrikaans land heeft al interesse getoond. Hoewel de onderneemster zich nu vooral richt op de ontwikkelingslanden, kan het concept ook elders in de wereld van waarde zijn. Lara: 'Er is grote behoefte aan een oplossing voor het afval en voor de vraag naar energie. Wat het voor mij echter ook waardevol maakt, is dat wij lokale gemeenschappen de kans bieden geld te verdienen aan hun afval en tegelijkertijd het milieu een handje helpen.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie