Televisiemakers zijn cruciaal: Hilversum gaat gewoon door

Televisiemakers zijn cruciaal: Hilversum gaat gewoon door

Redactie Baaz
De periode van maatregelen moet zo aangenaam mogelijk door te komen zijn. Daarbij is televisie van belang. De meeste televisiemakers in Hilversum reizen gewoon naar de zaak. Hun beroep wordt als cruciaal gezien. Het kabinet en de omroepbazen zitten op één lijn. En daar pluk jij de vruchten van.

Het samenscholingsverbod geldt niet voor televisieprofessionals. Studio- en buitenopnames gaan door, ook wanneer er meer dan vijf mensen bij betrokken zijn. ‘Het gaat daarbij niet alleen om nieuwsvoorziening en actualiteiten, maar al het media-aanbod’, luidt een interne mail van de NPO. ‘Het is belangrijk dat de publieke omroep zoveel mogelijk verschillende genres blijft uitzenden.’ 

Anderhalve meter

Zodoende: Hilversum werkt door. Daarbij worden er overigens wel degelijk maatregelen getroffen. Normaliter schrikt de onlangs teruggekeerde Jeroen Pauw niet weg van een intiem interview. Toch hield hij bij een recente aflevering van ‘Op1’ netjes afstand van collega Fidan Ekiz. De tafel staat. De camera’s draaien. En net zoals van iedere Nederlander wordt verwacht, houden tafelgasten anderhalve meter afstand. In een reactie op het NRC vertelde de NPO dat programmamakers zich aan RIVM-richtlijnen houden. Studio's zijn gewijzigd om aan veiligheidsvoorwaarden te voldoen. Van visagie is geen sprake, wat in lijn valt met de sluiting van kapperszaken en nagelstudio’s. Televisiegasten maken zichzelf op. Aangezien de vaardigheid van een visagist daarbij ontbreekt, zie je - wanneer je goed kijkt - het verschil. Audio wordt normaliter opgenomen door draagbare lijf-microfoons, maar aangezien er bij het bevestigen hiervan een technicus aan bod komt, schakelen programmamakers over op tafelmicrofoons. 

Providers

Endemol, één van Nederlands grootste productiebedrijven, zei duizenden programma’s achter de hand te hebben voor op het eventuele moment dat de studio’s stil komen te liggen. Een unieke maatregel voor unieke omstandigheden. In dezelfde trend stelt Ziggo extra zenders beschikbaar. De providers die ontvangst en verzending van digitale televisie mogelijk maken, zijn namelijk eveneens vitaal. Logisch, want zonder bedrijven als Ziggo en KPN hebben we niets aan al die doorzettende programma’s. Vrijwel elke provider vergroot het aanbod kosteloos. Ontvang je digitale televisie, dan beschik je over extra zenders. Ontvang je nog geen digitale televisie, dan is dit hét moment om een abonnement af te nemen. 

Tot en met 13 april breidt T-Mobile elk pakket uit met zenders voor kinderen, over politiek en bol van de klassieke films. Om de zenders te kunnen ontvangen hoef je niets te doen. Dit vindt automatisch plaats.

Ziggo stelt tot en met dezelfde datum extra zenders voor kinderen, komedie en klassieke films beschikbaar. De nadruk ligt op het laatste, want via Film1 On Demand heb je toegang tot een geweldige hoeveelheid films. Via de programmering van onder andere Comedy Central Extra valt er tevens genoeg te lachen, want daar vind je diverse cabaretshows. 

Ook KPN doet mee. Tot en met 13 april ontvang je één maand gratis Film1 en eenzelfde aanbod als de eerdergenoemde providers. Wie reeds Film1 ontvangt, bijvoorbeeld via een combinatieabonnement, krijgt de meest recente maandbetaling  teruggestort.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie