Telecombedrijven worstelen met dataverkeer

Telecombedrijven worstelen met dataverkeer

Redactie Baaz
De telecombedrijven worstelen met de enorme groei in het dataverkeer. De problemen eerder dit jaar met het netwerk van T-Mobile zijn geen unicum en meer gedoe wordt verwacht.

Vooral netwerkgigant Cisco waarschuwt voor de groeiende problemen in het dataverkeer dankzij de mobiele apparaten. Van een beschieden 91 petabyte (een miljoen gigabyte) per maand in 2009 schiet het aantal door het mobiele internet afgehandelde pakketjes data dit jaar door naar ruim 220 petabyte.

Cisco verwacht dat de ruime verdubbeling per jaar doorzet naar uiteindelijk 3.565 petabyte in 2014, terwijl nu al het netwerk van verschillende aanbieders kraakt en piept.

Temperen

Telecomproviders proberen de boel te temperen door limieten te leggen op hoeveel data gebruikers per maand mobiel mogen verzenden en ontvangen, met boetes of een trager netwerk als de afgesproken grenzen worden overschreden.

Klanten van AT&T (Verenigde Staten) en O2 (Groot-Brittannië) klaagden ondanks deze paardenmiddelen steen en been over het slechte bereik op hun smartphones, en in Nederland had T-Mobile duidelijke problemen. De limieten die de telecomproviders opleggen, zijn overigens niet zo heel vreemd. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de gebruikers minder dan 100 MB data per maand over het mobiele net zet. Slechts drie procent verbruikt meer dan 5 gigabyte.

Apps

Het hek is echter van de dam, want het aantal smartphones en notebooks met een datakoppeling groeit gestaag. Volgens Cisco gebruiken houders van de modernste smartphones al tien keer meer mobiel dataverkeer dan wie nog met de vorige generatie mobieltjes op pad gaat. De razendpopulair iPhone, navigatiemogelijkheden en andere zogenoemde 'apps' zijn daar mede debet aan.

Wie voor zijn bedrijfsnetwerken nog gewoon van bekabelde verbinding gebruik maakt, hoeft zich overigens minder zorgen te maken. Alhoewel het mobiele verkeer enorm stijgt, verwacht Cisco dat het aandeel van de draadloze datanetwerken de komende jaren slechts langszaam met een tot twee procent groeit. Op dit moment is het nog slechts een procent.

> Beeld | Smartphones als de iPhone doen het mobiele dataverkeer sterk stijgen. Netwerken zijn niet overal daarop voorbereid.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie