Succesvol onderhandelen doe je zo

MKB
Jordi Smit
Hoewel het bij ondernemerschap hoort, is niet iedereen een geboren onderhandelaar. Onderhandelingen gebeuren vaak op het scherpst van de snede en dat moet je simpelweg leren. Wij geven een aantal tips voor succesvol onderhandelen, zodat je de volgende keer misschien wel beter voor de dag komt aan de onderhandelingstafel.

1. Succesvol onderhandelen begint met een goede voorbereiding

Zorg dat je beslagen ten ijs komt door van zoveel mogelijk kennis op de hoogte te zijn. Bij succesvol onderhandelen geven details vaak de doorslag. Bedenk wat de rol van de andere partij is en wat jij zou doen als je in de schoenen van die partij stond. Deze zienswijze kan jou zomaar eens de sleutel geven tot een succesvolle onderhandeling.

2. Ga nooit recht tegenover elkaar zitten

DIt is misschien wel fout nummer één. Wanneer je een belangrijk gesprek met elkaar gaat voeren, is het handig niet recht tegenover elkaar te gaan zitten. Je creëert dan namelijk een zogenoemd 'kruisverhoor', waardoor de toon van het gesprek waarschijnlijk direct formeel zal worden. Door op 90 graden van elkaar te zitten, creëer je een informatieve setting en heb je een grotere kans dat het gesprek ook nog eens leuk gaat worden.

3. Stel vragen

Vragen, vragen, vragen. Des te meer je ze stelt, hoe groter de kans dat jij een goede onderhandeling voert. Vooral het doorvragen is hierin belangrijk: menig tegenpartij zal jou proberen op het verkeerde spoor te zetten. Creëer daarom duidelijkheid voor jezelf door goed op een rijtje te hebben wat de tegenpartij vraagt. Zo weet je zeker dat er geen miscommunicaties kunnen plaatsvinden.

LEES OOK: Hoe neem je goed personeel aan?

4. Win-win situatie creëren

Het is misschien wel politiekcorrect, maar er is niets prettigers dan dat beide partijen tevreden bij de onderhandelingstafel weggaan. Zoek daarom naar de gemeenschappelijke belangen en ga van daaruit beginnen met je onderhandeling. Houd vervolgens altijd dit gemeenschappelijke doel voor ogen; grote kans dat je er samen uit komt.

5. Succesvol onderhandelen kwestie van ervaring

Ook succesvol onderhandelen is een ervaringskunst, dus door het veel te doen zal je alleen maar 'beter' worden. Met ervaring ga je situaties inzien en zal je beter kunnen manoeuvreren bij lastige casussen, wat ten goede komt aan de positie van je eigen onderneming.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi