Stu Sjouwerman ontvangt de Freddy Heineken Award 2024

Stu Sjouwerman ontvangt de Freddy Heineken Award 2024

Redactie Baaz

Stu Sjouwerman, oprichter en CEO van cybersecuritybedrijf KnowBe4, heeft de Freddy Heineken Award in ontvangst mogen nemen. Deze befaamde prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse of Amerikaanse ondernemer die een substantiële en positieve impact heeft geleverd aan de economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Sjouwerman heeft de prijs ontvangen omdat “..hij de belichaming is van het ondernemende karakter waar de Freddy Heineken Award ooit voor in het leven is geroepen. De bijdrage die het door hem opgerichte bedrijf KnowBe4 levert aan het wereldwijd versterken van cybersecurity, ligt volledig in lijn met de prioriteit van cyberveiligheid in zowel Nederland als de Verenigde Staten.”

De verdediging tegen cybercriminaliteit wordt in toenemende mate op internationaal niveau aangepakt, waarbij er intensief wordt samengewerkt tussen specialisten uit Nederland en de Verenigde Staten. Het aantal cyberdreigingen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en een groeiend aantal mensen en organisaties wordt hiervan slachtoffer. Het Internet Crime Complaint Center van de FBI heeft alleen al in 2023 meer dan 880 duizend klachten ontvangen van Amerikanen. De potentiële verliezen die zij met elkaar leden gaan richting de 12,5 miljard dollar. Ook in Nederland zijn het afgelopen jaar duizenden consumenten en organisaties getroffen door een cyberincident, waarbij steeds vaker ook organisaties in de kritieke sector worden getroffen.

Sjouwerman startte zijn bedrijf KnowBe4 in Florida in 2010. Gebaseerd op de overtuiging dat een sterke menselijke firewall de laatste verdedigingslinie is tegen cyberaanvallen, biedt KnowBe4 een security awareness-platform dat bedrijven de tools geeft om hun werknemers te trainen in het herkennen van en zich verdedigen tegen dreigingen. Inmiddels worden de producten van KnowBe4 door meer dan 65.000 organisaties over de hele wereld gebruikt om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

“Ik ben zeer vereerd om dit jaar de Freddy Heineken Award te mogen ontvangen. Toen ik jaren geleden verhuisde naar de Verenigde Staten om daar te gaan wonen en werken, had ik niet durven dromen dat de impact daarvan op deze manier zou worden gewaardeerd. Ondanks de grote verschillen, heb ik ervaren dat er ook veel overeenkomsten zijn tussen de VS en Nederland. Juist in die overeenkomsten ligt het geheim en het succes van de samenwerking. Cybersecurity is in het bijzonder een domein waarin internationale samenwerking aan de basis staat van succes. Ik blijf me, samen met mijn collega’s bij KnowBe4, inzetten om mensen wereldwijd bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit en hen hiertegen te beschermen.”

Over de Freddy Heineken Award

De Holland on the Hill Freddy Heineken Award, vernoemd naar Freddy Heineken, eert een ondernemer of organisatie die een substantiële en positieve impact heeft gehad op de economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Freddy Heineken kwam in de jaren veertig naar de VS om de markt van Heineken uit te breiden. Met zijn Nederlandse ondernemerszin en Amerikaanse marketingkennis legde Heineken de basis voor het wereldwijde merk. De award-ceremonie werd georganiseerd door Holland on the Hill en vond plaats in de residentie van Nederlandse ambassadeur in de VS, Birgitta Tazelaar.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie