Stimuleer OCB voor behoud talent

Stimuleer OCB voor behoud talent

Redactie Baaz

Bijna 6 op de 10 werknemers switcht binnen twee jaar van baan. De werknemers zitten in de drivers seat en werkzekerheid is voor hen al lang niet meer de belangrijkste factor. HR-teams hebben allemaal één doel: het aantrekken en behouden van talent. Maar hoe doe je dat het beste? Naast een goede employer branding, passende wervingsstrategieën en goede arbeidsvoorwaarden kan een antwoord gevonden worden in het stimuleren van organizational citizen behavior (OCB), vrij vertaald: goed burgerschap op de werkvloer. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit kan bijdragen aan het behouden van talent.

Wat is OCB?

OCB, een goede werkmentaliteit, is de vrijwillige extra inzet voor de organisatie buiten de rol- of functiebeschrijving. Dit gedrag wordt niet extra beloond, maar draagt door de sociaal en psychologische impact wel bij aan het behalen van doelstellingen van de organisatie. Voorbeelden van OCB, ofwel extrarolgedrag, zijn bijvoorbeeld: behulpzaamheid, hoffelijkheid, sportiviteit, loyaliteit.

OCB

Voordelen van OCB – van individueel naar collectief

Wanneer medewerkers elkaar ondersteunen en zorgen voor een positieve werksfeer, ontstaat er een sterkere band tussen hen. Bovendien ontstaat er reciprociteit, medewerkers zijn dan geneigd iets terug te doen voor anderen die hen hebben geholpen. Dit versterkt de werkrelaties en leidt tot meer betrokkenheid bij het werk, collega's en gezamenlijke doelstellingen. Enkele andere voordelen van OCB zijn:

 • Werknemers hebben meer vertrouwen in elkaar en in de organisatie;
 • Werknemers ervaren meer collegialiteit en gevoel van verbondenheid;
 • Er is een plezierige werkomgeving;
 • Werknemers ervaren meer voldoening;
 • Er is meer enthousiasme bij medewerkers;
 •  De prestaties van de organisatie als geheel worden verbeterd.
OCB

Hoe stimuleer je OCB?

OCB is dus een belangrijke schakel in hoe verbonden een medewerker is met een organisatie. Hoe meer een medewerker zich verbonden voelt met de organisatie, hoe minder snel deze persoon op zoek zal gaan naar een nieuwe baan. Omdat OCB spontaan en vrijwillig gedrag is, wordt dit gedrag niet gestimuleerd door beloningssystemen zoals salaris. Aspecten die OCB wel stimuleren zijn:

 1. Een open en positieve werkcultuur
 2. Interessante werkmogelijkheden
 3. Biedt ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden
 4. Erken en beloon OCB
 5. Creëer sociale verbondenheid

Het is duidelijk: OCB, een goede werkmentaliteit, is een reactie op de aanwezigheid van een fijne en inspirerende werkcultuur. Ook werkgevers moeten natuurlijk investeren in deze cultuur. Zijn de basiselementen zoals een aantrekkelijk salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en goede werk-privé balans in orde? Dan volgt OCB vanzelf en blijft talent behouden.

zie ook:

Natuurlijk Kapitaal: het behoud ervan en de rol van bedrijven

Heroverweeg de work-life balance

en op WINMAG Pro

ServiceNow introduceert AI-oplossing

Polypane onderzoekt de aanwezigheid van security.txt op Nederlandse overheidswebsites

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie