Steeds minder mkb’ers in de bijstand

Steeds minder mkb’ers in de bijstand

Redactie Baaz
Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers is het afgelopen kwartaal weer flink gedaald blijkt uit cijfers van het IMK. Het lijkt erop dat de aantrekkende economie goed uitpakt voor het midden- en kleinbedrijf.

Het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, houdt sinds januari 2011 een index bij waarin wordt bijgehouden hoeveel ondernemers een beroep doen op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of een uitkering. Het aantal ondernemers dat deze stap nam is het afgelopen kwartaal flink afgenomen met drieëntwintig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De IMK-index is de afgelopen jaren een interessante graadmeter geweest voor het aantal faillissementen dat een half jaar later wordt gemeld. Volgens deze laatste cijfers zou de afname van het aantal faillissementen dan ook door moeten zetten.

Volgens Han Dieperink, algemeen directeur van het IMK is de situatie voor mkb’ers de afgelopen tijd sterk verbeterd. ‘We zien dat de behoefte aan bijstand in het mkb nu vrijwel op het niveau is van voor de crisis’, aldus Dieperink. De IMK-index bereikte haar hoogste stand in maart van 2010, maar is sinds 2014 continu aan het dalen. Tegelijkertijd is ook een afname in het aantal faillisementsaanvragen te zien in de cijfers van het CBS.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie