Steeds meer ZZP'ers maken gebruik van Nationale Hypotheek Garantie

ZZP
Bart Remmers
veel ZZP’ers hebben gebruik gemaakt van de verruimde criteria om een hypotheek af te sluiten. Het afgelopen jaar maakte Nationale Hypotheek Garantie (NHG) het mogelijk om al na één jaar ondernemerschap een hypotheek met NHG af te sluiten, in plaats van de drie jaar die gebruikelijk was.

Uit het net gepubliceerde NHG-jaarverslag 2017 blijkt dat ZZP’ers graag gebruik maken van deze mogelijkheid. Ruim 1,15 miljoen Nederlanders verdienen hun hoofdinkomen als ZZP’er. Veel zelfstandigen hebben behoefte aan financiering voor de aanschaf van een eigen woning, maar ervaren daarbij hoge drempels. 

Bouwsector

NHG zet zich in om knelpunten in de woning- en hypotheekmarkt aan te pakken, met het doel om een gezonde woningmarkt te bewerkstelligen. NHG heeft daarom het voortouw genomen door meer ZZP’ers op verantwoorde wijze toegang te geven tot de woningmarkt.
 
Sinds 2017 zijn er 1.678 hypotheekgaranties met NHG verstrekt voor ZZP’ers. Daarvan maakten 350 ZZP’ers gebruik van de verruimde criteria om al na één jaar ondernemerschap een hypotheek met NHG af te sluiten. De meeste ZZP’ers met een eigen NHG-woning zijn werkzaam in de bouwsector. Het aantal verstrekte garanties is redelijk gelijkmatig verdeeld over Nederland, maar de meeste woningen met NHG van ZZP’ers staan in Noord-Brabant. 

Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in 1993 opgericht door het voormalig ministerie van VROM en de VNG om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot verantwoorde financiering voor aanschaf, verbetering en behoud van de eigen woning. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart