Steeds grotere rol voor chatbots, apps en video bij sollicitaties

Steeds grotere rol voor chatbots, apps en video bij sollicitaties

Redactie Baaz
Smartphones zijn van grote invloed op de verwachtingen van werkzoekenden. Er wordt daarom in 2018 een sterk groeiende rol voor onder andere chatbots, messaging apps en video in het online sollicitatieproces voorzien.

Millennials willen vooral snel, makkelijk en zonder al te veel persoonlijke gegevens te delen de eerste stap zetten in het sollicitatieproces. Uit onderzoek van Monsterboard blijkt ook dat meer dan de helft van de kandidaten liever niet zelf op zoek gaat naar de juiste baan, maar gevonden wil worden op basis van hun interesses.

Een derde van alle kandidaten en zelfs de helft van de 20 tot 30-jarigen is gefrustreerd dat openbare informatie niet beter wordt gebruikt om relevantere vacatures aan ze te tonen. Voor werkgevers betekenen de nieuwe behoeften van kandidaten een flinke omslag in hun manier van denken en het recruitment proces.

Veel meer op de persoon spelen

Meer dan 50 procent van de millennials geeft aan het eerste contactmoment graag meer gepersonaliseerd te willen, bijvoorbeeld via een video of persoonlijke chat. Maar 88 procent wordt daarentegen liever niet gebeld voordat ze wat verder zijn in het recruitmentproces. Maar ze willen bij voorkeur wel met een druk op de knop solliciteren.

Recruitment trends 2018

In gesprekken met arbeidsmarktexperts verkende Monsterboard de trends in recruitment voor 2018 verder. Hieruit is de volgende top 8 ontstaan:

1. Mobiel solliciteren wordt de norm
2. Chatbots zijn een no-brainer
3. Recruitmentprocessen worden professioneler
4. Internationaal werven weer belangrijker
5. Programatic advertising breekt door
6. Big Data worden nog belangrijker
7. Meer video gebruik voor vacatures en employer branding
8. Geen ellenlange sollicitatieprocedures en snellere beslissingen

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie