Startup Asperitas in race voor ICT Milieu Award 2018

MVO
Bart Remmers
GreenTech award-winning startup Asperitas is genomineerd voor de ICT Milieu Award 2018,een initiatief van de branchevereniging van de ICT-sector, Nederland ICT.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu, door slimme innovatieve oplossingen voor energiebesparing of de terugwinning van grondstoffen.  

Asperitas heeft gedurende twee jaar een innovatieve datacenter-in-een-box oplossing ontwikkeld voor datacenters, waarbij wordt ingezet op het behalen van een hogere energie-efficiëntie op IT. In deze opstartfase heeft Asperitas innovatiekrediet ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de ontwikkeling van de technologie. Met deze technologie genaamd Immersed Computing worden alle elektronische componenten ondergedompeld in olie en gekoeld door water. De warmte die wordt gegenereerd door de IT, wordt direct opgenomen door de olie en hoeft dus niet meer door lucht gekoeld te worden.

Duurzame datacenters

Datacenters verbruiken een groot deel van het wereldenergieverbruik en zijn een noodzakelijk infrastructuurelement voor digitale technologieën en innovaties. Het is dus noodzaak om écht duurzame datacenters te bouwen die zelfs de hoogste performing hardware kunnen faciliteren. Opkomende technologieën draaien high-performing CPU’s en GPU’s en ze verbruiken meer energie en hebben meer ruimte in datacenters nodig. 

Asperitas lost met haar Immersed Computing-technologie beide use cases op ongeacht welke klimaatzone in de wereld. Bij EcoRacks Datacenter in Eindhoven staat een door Asperitas uitgevoerd project waar het hergebruik van de energie daadwerkelijk zal worden afgenomen door omliggende bedrijven. Voor het energie-efficiënte Immersed Computing® datacenter project ontving Asperitas een Demonstratie Energie Innovatie (DEI) subsidie, een zogenoemde Topsector Energie subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Postcode Lottery Green Challenge

Het Haarlemse bedrijf dingt ook mee naar andere awards, waaronder de nummer 1-positie in de MKB Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel, de Accenture Innovation Award in de Climate-categorie. Daarnaast is Asperitas een van de laatste 25 bedrijven die in de race zijn voor de Postcode Lottery Green Challenge. De awards worden in het najaar bekendgemaakt. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart