Start het nieuwe jaar goed!
2020: wees realistisch en investeer

Start het nieuwe jaar goed!

Redactie Baaz

Het eindejaar is nabij. Maak van de komende twaalf maanden een (nog) groter succesverhaal van je onderneming. Kansen zijn er genoeg.

Zo start je 2022 nog beter

​Fijn gevoel toch, zo’n schone lei in een kakelvers ondernemersjaar? Hoe was 2021? Een moeilijk jaar, comme ci comme ça of een succes? Hoe dan ook, 2022 kan een prima jaar worden wanneer je onderstaande tips als ondernemer in overweging neemt. 

1. Start 2022 zo persoonlijk mogelijk

Het kost even wat tijd, maar ruim voldoende tijd in om persoonlijk al je klanten en opdrachtgevers te bellen – of ga langs wanneer de mogelijkheid er is. Wens hen een goed jaar, toon je dankbaarheid voor de gedane zaken en biedt een luisterend oor. Wat zijn de wensen en punten van kritiek? Haak daar op in. Waarmee kan je de klant ook in 2022 van dienst zijn en wat kan beter? Veel efficiënter en slimmer dan een onpersoonlijk mailtje of kaartje. 

2. Haal de rotte appels weg

Start ook echt met een schone lei. Herhaaldelijke wanbetalers, opdrachtgevers waar de klik mee ontbreekt of werknemers waar je te veel discussies en onenigheden mee hebt gehad? Misschien is afscheid toch echt het meest verstandige voor alle partijen. 

3. Wees realistisch

Ga nog eens uiterst kritisch door je lijst met verwachtingen, ambities en plannen voor het nieuwe jaar heen. Is het allemaal realistisch genoeg en moeten sommige punten nog aangepast worden? Doe dat. Overigens kunnen deze verwachtingen en ambities het gehele jaar door bijgestuurd worden. Wees niet te rigide. 

4. Vraag om referenties

Vraag bestaande klanten gerust om referenties. Ze zijn zeer bruikbaar voor potentiele opdrachtgevers. Weest niet te bescheiden aan de start van het nieuwe jaar, echter: overdrijf nu ook weer niet. 

5. Investeer in je personeel

Zonder een trouw, goed uitgerust en gemotiveerd team om je heen ben je nergens. Zit iedereen op de juiste plek, wat moet er veranderen en – zeer belangrijk – investeer in meer personeel, wil je zowel kwalitatief als kwantitatief top of game blijven. Niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, een Boeing kan ook niet vliegen met één vleugel. 

6. Doe wat met de voornemens

En als laatste: net als al die goede voornemens in het privéleven, is het zaak om daadwerkelijk en zo snel mogelijk aan de slag te gaan met al de plannen en ambities. Geen woorden, maar daden. Zeker in 2022.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie