Spotify dient klacht tegen Apple in

Spotify dient klacht tegen Apple in

Jonas Bloemen
Spotify vindt dat het wordt benadeeld door Apple. Het was voor het Zweedse bedrijf aanleiding om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie.

LEES OOK: Spotify neemt podcastbedrijven over

De CEO van Spotify, Daniel Ek, heeft op de website van de streamingsdienst een blog geschreven waarin hij zegt dat Apple de afgelopen jaren regels heeft geïntroduceerd die het aantal opties en innovaties beperkt ten koste van de Spotify-gebruiker. Volgens Ek heeft Spotify hier meermaals met Apple over gesproken, maar dat leverde nog niets op. 

Ek stoort zich onder andere aan de Apple-taks. Diensten die abonnementen willen aanbieden via de App Store moeten dertig procent van de genegeerde inkomsten afdragen aan Apple. ‘Als we dit doorvoeren worden gedwongen om onze prijs hoger te maken dan die van Apple Music’ schrijft Ek. Volgens de topman beperkt Apple de mogelijkheden om met klanten te communiceren. Is sommige gevallen is het voor Spotify niet toegestaan om klanten die Apple-apparaten gebruiken te mailen. Apple blokkeert tevens de mogelijkheid om Spotify te koppelen met Siri, de Apple wacht en de HomePod. 

Eisen Spotify

Spotify hoeft geen speciale behandeling, maar wilt graag dezelfde behandeling als bedrijven zoals Deliveroo en Uber. Ek stelt drie eisen. Hij wil dat elke app wordt gehouden aan dezelfde regel, dus ook Apple Music. Daarnaast stelt Spotify dat de klant zelf kan bepalen hoe ze betalen voor het abonnement. Ten slotte vindt de streamingsdienst dat Apple niet de controle mag hebben over communicatie tussen gebruikers en app.