Spammers misbruiken out of office-melding

Redactie Baaz
McAfee heeft een nieuw type spam ontdekt: de out-of-office-spam.

Hoe vaak heb je niet, vooral in de zomer en rond de kerst, dat je iemand mailt en gelijk een antwoord terug krijgt dat deze persoon 'out of office' is. Mailservers van bedrijven maar ook steeds meer internetproviders voor consumenten faciliteren zulke mededelingen. Nuttig om te weten bij een echte vakantie of congres. Sommige gebruikers zetten hem standaard na 17.00 uur aan want - ja - dan is die persoon niet meer in het kantoor. Absurd natuurlijk, maar daar kunnen wij nog wel om lachen.

Minder om te lachen is de out-of-spam spam dat door beveiligingssoftwarebedrijf McAfee is ontdekt. Hoe werkt het? Eigenlijk heel eenvoudig: spammers maken mailboxen aan bij gratis providers en activeren gelijk een 'ben even weg'-boodschap. Vervolgens sturen ze zelf naar die boxen reclameberichten waarin een verkeerd mail(antwoord)adres staat: dat van een spamslachtoffer. Via de out-of-office-weg ontvangen die mensen dus spam.

Omdat de meldingen afkomstig zijn van soms grote providers kunnen die niet zomaar op een zwarte lijst gezet worden, dan zouden bonafide internetgebruikers de dupe worden.

McAfee zegt dat zijn spamfilter voor Windows door een scan van zowel de kop als de inhoud van ieder bericht de spam wel degelijk kan blokkeren en uit de Inbox houden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie