Snelle Kunst in De Krachtcentrale

Snelle Kunst in De Krachtcentrale

Redactie Baaz

De kunstwerken van F1-coryfee Stefan Johansson vormen van 1 september tot en met 3 oktober de sterattractie van een speciale Fast Art expositie in de voormalige elektriciteitscentrale in Huizen.

Fast Art is geheel gewijd aan snelheid, met een hoofdrol voor de Formule 1. Rond de tentoongestelde March Leyton House 881 uit 1988, de eerste F1-auto ontworpen door Adrian Newey, komen kunst, fotografie en design samen. Te zien en te koop is werk van onder andere voormalig F1-coureur Stefan Johansson, autosportfotograaf Frits van Eldik en kunstenaar Peter Kos.

De expositie Fast Art 2021 richt zich op ‘tot kunst getransformeerde autosport’ die op artistieke wijze wordt gepresenteerd in een imposante entourage: de oude Krachtcentrale die ooit het Gooi van elektriciteit voorzag. Het zijn vooral de roemruchte jaren ’80 waardoor de deelnemende kunstenaars zich hebben laten inspireren. Ze hebben getracht de sterke emoties die de bolides en coureurs van toen opriepen in hun werken te ‘vangen’. De wisselwerking tussen de kunstwerken, foto’s, designobjecten en raceauto’s met het industriële decor van De Krachtcentrale maakt van Fast Art een bijzondere beleving.

Stefan Johansson, van race-icoon tot kunstenaar

Speciale gast is de Zweedse ex-F1 coureur (Ferrari, McLaren) en Le Mans winnaar Stefan Johansson die zijn werken onder de noemer ‘Memories of a Past Life’ presenteert. Zijn schilderijen zijn geïnspireerd door de kleurensensaties die de F1-coureur heeft ervaren op maximale racesnelheid, in even beroemde als beruchte bochten als Lesmo, Tabac en Copse Corner. Stefan deelt die indrukwekkende en onvergetelijke sensaties uit zijn racende leven op stijlvolle en karakteristieke wijze, met abstracte en kleurrijke werken.

De Zweed heeft altijd grote interesse gehad in Art & Design, maar is pas gaan schilderen in 1986 na het dodelijke raceongeluk van vriend en collega Elio de Angelis.

Naast zijn leven als kunstenaar en ontwerper van onder meer exclusieve horloges, is Johansson nog steeds nauw betrokken bij de racerij als manager van zesvoudig Indy Car Champion Scott Dixon. Na zijn eigen Indy Car carrière in de jaren ‘90 is Stefan in Amerika blijven wonen waar hij in zijn Art Studio in Santa Monica zijn schilderijen en ontwerpen maakt. 

Frits van Eldik, grootmeester in de autosportfotografie

Naast het werk van Johansson zal er ook indrukwekkend beeldmateriaal te zien zijn van Frits van Eldik, de Nederlandse top-fotograaf, gespecialiseerd in de Formule 1, en ambassadeur van Canon. Hij wist op zijn 11e al dat hij autosportfotograaf wilde worden. Inmiddels heeft hij ruim 300 F1 Grand Prix gefotografeerd, is hij al vanaf 1989 jaarlijks bij de 24 Uren van Le Mans en was hij bij de Indy Car successen van Arie Luyendijk. Frits is net zo gedreven als de coureurs zelf en weet met dynamische foto’s, uitgekiende composities en meesterlijk gebruik van licht de kijker steeds weer te verrassen.

Frits exposeert onder de noemer ‘Inside the Archive’ met krachtige bewegende beelden, afgewisseld met stilistische zwart-wit fotografie. De oplages zijn beperkt, het formaat is groot en de beeldkwaliteit is hoog, ‘His Masters Choice’ in optima forma.

Peter Kos, de initiator

Ontwerper, kunstenaar en eigenaar van De Krachtcentrale, dat is Peter Kos. Zijn stijl is groots, puur en masculien, dat zal iedereen beamen die straks in Huizen het immense tweeluik ziet dat hij maakte van Stefan Johanssons’ Ferrari in de straten van Monaco. Dit fraaie en krachtige werk heeft als leidend motief gediend tijdens het organiseren van Fast Art 2021.

De Krachtcentrale

In 2017 kreeg Peter Kos het unieke gebouw aan de Havenstraat in Huizen in bezit en kon het verwezenlijken van een droom beginnen. Bij de restauratie en transformatie heeft hij de originele staat van het pand uit 1938 zoveel mogelijk onaangetast gelaten. Overal zijn sporen te vinden die herinneren aan de oorspronkelijke functie als elektriciteitscentrale. Sinds 2020 is De Krachtcentrale opnieuw volop in bedrijf. Anders natuurlijk, maar ook weer niet, want het gebouw is nu een bron van nieuwe energie in het Gooi, met onder meer een galerie, café-restaurant, ateliers, club, meeting rooms en een dakterras.

Met dank aan Fast Art partners: Vitra, Peroni, Maretti Lighting, Octane Magazine, B&O, Canon

Openingstijden
De expositie Fast Art in De Krachtcentrale is geopend op woensdag tot en met zondag, vanaf 12:00 uur tot 20:00 uur. De toegang is gratis. Het adres is Havenstraat 76 in Huizen.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie