Slanke e-mailtelefoons Nokia lonken naar mkb-er

Redactie Baaz
We kennen Nokia als leverancier van de zakelijke maar plompe 'Communicator'. Maar de Finnen hebben met hun 'E-serie' ook compacte businesstoestellen, die nieuwe e-mail automatisch binnentrekken.

Als zodanig zijn de in augustus verwachte Nokia E71 en Nokia E66 te beschouwen als concurrenten van de BlackBerry, de beroemde e-mailtelefoon van het Canadese bedrijf Research In Motion. De beide Nokia-systemen kunnen direct 'uit de doos' synchroniseren met Microsoft Exchange (of Hosted Exchange), belooft Nokia. Communicatieserver Exchange wordt veel in het midden en kleinbedrijf gebruikt. E-mailen gaat op het model E71 extra makkelijk omdat dit toestel beschikt over een geïntegreerd qwerty-toetsenbord.

Loftrompet
"De Nokia E71 en de Nokia E66 zijn gebouwd voor mensen die veel onderweg zijn, en snel en makkelijk over hun persoonlijke en zakelijke mail willen beschikken," vertelt Søren Petersen, Senior Vice President Devices van Nokia, die - uiteraard - de loftrompet uitsteekt over zijn nieuwe systemen: "We spelen met beide toestellen in op de vraag naar snelle toegang tot agenda- en contactgegevens. Ook vragen mensen om doordacht ontworpen toestellen die stijl bundelen met gebruiksgemak. De behuizing van de toestellen is vervaardigd van roestvrij staal; dat is sterk en straalt klasse uit. Verder bieden de Nokia E71 en de Nokia E66 alle geavanceerde multimediafuncties die de gebruiker zich kan wensen."
Met de nieuwe Nokia Eseries toestellen hebben gebruikers real-time toegang tot e-mail, agenda, contacten en actielijsten, en kunnen ze simpel attachments downloaden en bekijken in onder meer Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-formaat.

De afgebeelde Nokia E66 (links) is ook leverbaar in blankstalen uitvoering. De nevenstaande E71 (rechts) heeft als enige van het duo een geïntegreerd qwerty-toetsenbord.

Internet én GPS
Naast e-mail en informatiebeheer bieden de Nokia E71 en de Nokia E66 ondersteuning voor gebruik met de snelste mobiele internettechnieken, waaronder HSDPA (opvolger UMTS), zoals bij KPN, Vodafone en T-Mobile beschikbaar. Daarnaast beschikken de nieuwe E-toestellen van Nokia over een geïntegreerde gps-ontvanger voor plaatsbepaling. Met behulp van Nokia Maps kun je met de telefoons zelfs navigeren. Al zal de kritische lezer bedenken dat navigeren en handsfree bellen tegelijk op een en hetzelfde systeem soms niet handig uitpakt. Juist het ongestoord handsfree kunnen bellen is wat de meeste zakelijke gebruikers uiterst belangrijk vinden.

Zakelijke opties
Tot de meer zakelijke opties behoren ingebouwde encryptie voor zowel toestelgeheugen als geheugenkaart. En de Nokia E71 en de Nokia E66 beschikken over geïntegreerde mobiele vpn-support, zodat mobiele professionals overal veilige toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk.
Verder hebben de toestellen een vergrendelings- en wisfunctie om gevoelige bedrijfsgegevens te beschermen plus een diversiteit aan onderliggende technologieën waarmee it-afdelingen effectief beheer kunnen voeren over beveiligingsinstellingen, bedrijfsapplicaties, data en geavanceerde spraakfuncties, aldus inspelend op een keur aan bedrijfsspecifieke behoeften.

Verkrijgbaarheid en prijs
Beide toestellen komen naar verwachting in augustus beschikbaar. De Nokia E71 en de Nokia E66 zullen dan ongeveer € 350,- (exclusief BTW) kosten, indien los 'aangeschaft'. Uiteraard komen de toestellen ook bij verschillende telecomoperators in het assortiment bij nieuwe of verlengde abonnementen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie