Shell wil investeren in Rotterdamse fabriek voor afvalrecycling

MVO
Jordi Smit
Shell is van plan te investeren in de eerste fabriek in de Botlek in Rotterdam die van niet-recyclebaar afval methanol maakt. Methanol is een biobrandstof en een grondstof voor chemische producten.

Samenwerkingsverband Shell

Shell gaat hiervoor een samenwerkingsverband aan met vier partijen: het Franse Air Liquide, Nouryon (voorheen onderdeel van AkzoNobel), de Canadese afvalverwerker Enerkem en de Rotterdamse haven. De zogenoemde 'waste-to-chemical'-fabriek zal jaarlijks tot 360.000 ton niet-recyclebaar afval van meer dan 700.000 huishoudens tot groene methanol verwerken.

Shell en Nouryon afnemer

Deze methode zou de partijen 300.000 ton aan CO2-uitstoot besparen ten opzichte van de reguliere methanolproductie, die met kolen of gas gebeurt. Het is de bedoeling dat Shell en Nouryon afnemer van het eindproduct worden. Naar verwachting is de bouw van de fabriek, die ruim 200 miljoen euro gaat kosten, in 2021 klaar.

LEES OOK: Tips voor energiebesparing in de horeca

Joint venture

De andere bedrijven, die hiervoor een speciale joint venture hebben opgericht, hebben al veel voorbereidende werkzaamheden achter de rug, waaronder de aanvraag van de omgevingsvergunning. Het consortium streeft ernaar om in de loop van dit jaar de definitieve investeringsbeslissing te nemen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi