Seks op de werkvloer: vaker dan je denkt

Jordi Smit
Het is de vrees voor elke werkgever: medewerkers die een relatie met elkaar krijgen. Al lijkt het vaak niet te voorkomen. Flirten gaat namelijk al snel verder dan een welgemeende zoen bij het koffie-apparaat. Seks op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Gepassioneerde relatie

De Nederlandse werkvloer blijkt een uitstekend decor voor een gepassioneerde relatie met een collega. Flirtgedrag leidt namelijk snel tot meer. In 30 procent van de gevallen is er geen sprake van een onschuldige verliefdheid en in 7 procent van de gevallen ontstaat er zelfs een huwelijk. De werkvloer fungeert dus steeds meer als datingplatform en als werkgever kun je dit niet in de hand houden.

Romance

Het is niet geheel zonder reden dat zo vaak sprake is van een romance of seks op de werkvloer. Je werk kan namelijk worden gezien als een soort huwelijksmarkt. Je werkt intensief samen, je ziet elkaar meer dan dat je de buren ziet. Je deelt een passie voor hetzelfde werkveld en op die manier leer je elkaar snel beter kennen.

Mannen blijken, zoals verwacht, vaker aan seks op de werkvloer te denken dan vrouwen. Maar liefst 75 procent van de mannen zouden wilde fantasieën erop na houden. De kans is dus erg groot dat je als vrouw wordt nagekeken door je mannelijke collega's. Vrouwen gaan echter niet volledig vrijuit. Ruim 50 procent blijkt net zoveel te fantaseren als de mannen.

LEES OOK: 9 tips die je 30 minuten langer laten slapen

Ontslag?

Mag je als werkgever je medewerker ontslaan wanneer je erachter komt dat deze seksuele activiteiten op de werkvloer (heeft) verricht? Het antwoord is 'ja'. Bij een eerdere zaak die voor de rechter is geweest, deed deze de volgende uitspraak: een werknemer die er (herhaaldelijk) voor kiest om zich onder werktijd met seksuele activiteiten bezig te houden, aanvaardt hierbij het risico om bij ontdekking te worden ontslagen. Waar de grens ligt is echter onduidelijk. Een relatie op de werkvloer hoeft overigens niet altijd een probleem te zijn, maar wenselijk is anders. Er moet immers toch ook nog gewerkt worden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi