SAP TechEd: Sketch. Prototype. Build.
SAP TechEd: Sketch. Prototype. Build.

SAP TechEd: Sketch. Prototype. Build.

Redactie Baaz

Je wilt een applicatie bouwen, maar mist de technische kennis om een prototype te maken. Met BUILD van SAP is deze kennis niet langer nodig.

BUILD laat je op een vrij gemakkelijke manier prototypes voor applicaties maken, zonder dat je hier enige technische kennis voor nodig hebt. De doelgroep voor deze oplossing is dan ook vrij breed: iedereen die het nuttig vindt.

User research en prototyping

BUILD bestaat uit twee grote onderdelen: het maken van een prototype en onderzoek onder de gebruikers. Het onderzoek kan twee verschillende kanten op gaan: gebaseerd op taken die uitgevoerd kunnen worden of gebaseerd op vragen. SAP verzamelt kwantitatieve en kwalitatieve feedback van eindgebruikers, welke vervolgens aan de BUILD-gebruikers wordt gegeven. Op die manier begrijp je als gebruiker van de technologie wat wel en niet werkt. Daarnaast kun je door middel van een heatmap in je prototype zien waar er veel geklikt wordt, waar je vervolgens weer conclusies uit kunt trekken, bijvoorbeeld dat je de focus van de applicatie ergens anders moet leggen.

Het maken van een prototype gaat vrij gemakkelijk. Je maakt allereerst een eenvoudige schets van je idee en plaatst deze vervolgens in BUILD in een nieuw project. Vervolgens kun je door te klikken en te slepen nieuwe actiepunten op je schets plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om naar een nieuwe pagina te gaan. Vervolgens wordt je schets gevalideerd door eindgebruikers en kun je je schets vervangen door UI controls en templates uit een editor. Technische kennis is hier nog steeds niet voor nodig.

Is je prototype af? Dan kun je de code die het programma voor je schrijft doorsturen naar je ontwikkelaars. Zij kunnen vervolgens op basis van die code een volledig werkende applicatie maken.

Voordelen voor zakelijk gebruik

Nu applicaties steeds belangrijker worden in de zakelijke markt en je vaak een heel team aan developers nodig hebt om een app te maken, is het prettig dat je zelf een prototype kunt maken. Je hoeft je developers pas aan het werk te zetten wanneer je de applicatie echt wilt laten ontwikkelen en dat scheelt een hoop geld en tijd. Bovendien heb je vooraf marktonderzoek, zodat je de applicatie kunt optimaliseren voor gebruikers. Je komt er dus niet tijdens de productie of achteraf achter dat je opzet misschien niet helemaal optimaal was.

Beschikbaarheid

BUILD is één van de dingen die Steve Lucas, Global President van SAP Platform Solutions, tijdens zijn keynote op SAP TechEd in Barcelona besprak. Momenteel zit de software nog in een tweede bètafase, maar BUILD is al beschikbaar voor interne gebruikers, klanten en partners van SAP. In de komende maanden verschijnt de volgende bètaversie.

BUILD is een open source-oplossing en gratis te downloaden op GitHub. Hoe dit precies werkt, lees je hier. Op de GitHub-pagina van BUILD staat ook een uitleg met hoe je BUILD precies moet downloaden en installeren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie