Ruim de helft van de bedrijven weet niet hoe te beginnen met een op vaardigheden gebaseerde HR-strategie

Ruim de helft van de bedrijven weet niet hoe te beginnen met een op vaardigheden gebaseerde HR-strategie

Redactie Baaz

Een HR-strategie waarbij naar vaardigheden wordt gekeken in plaats van C.V. en opleiding stelt bedrijven in staat meer talent aan te trekken, maar de meeste bedrijven weten niet hoe ze de overstap moeten maken. Het merendeel van de bedrijven (65 procent) is pas net begonnen zich in te lezen over de zogeheten skills-based organisatie, en 53 procent van de bedrijven weet niet welke stappen ze als eerste moeten zetten. Dit blijkt uit een rondgang onder tientallen bedrijven die deelnamen aan het webinar ‘Put skills into strategy’ dat werd georganiseerd door het van origine Nederlandse Lepaya, de grootste learning & development specialist van Europa. 

Naast het ontbreken van kennis over de juiste aanpak, zien bedrijven ook andere obstakels. Het feit dat HR-managers moeten vertrouwen op vaardigheden die medewerkers vaak zelf rapporteren (29 procent) en een gebrek aan steun van het topmanagement 12 procent zijn ook redenen om te blijven bij de bestaande HR-strategie. 

 

Kijkend naar de toekomst is een derde van de deelnemende bedrijven van mening dat er op termijn voornamelijk naar vaardigheden zal worden gekeken. Daartegenover denkt 23 procent dat CV en opleiding leidend blijft bij de keuze voor nieuw personeel; de resterende 45 procent van de deelnemers twijfelt of de overgang naar een op vaardigheden gebaseerde HR-strategie zal plaatsvinden. 

 

"Het is begrijpelijk dat bedrijven hiermee worstelen want een op vaardigheden gebaseerde strategie betekent een grote transitie voor bedrijven. De eerste stap is het herbeoordelen van de bestaande functies op basis van benodigde vaardigheden en vervolgens kunnen bedrijven op zoek gaan naar talent met die vaardigheden”, aldus René Janssen, mede-oprichter en CEO van Lepaya. “Het opbouwen van een op vaardigheden gebaseerde HR-strategie gaat echter verder dan dat en heeft invloed op de hele levenscyclus van de organisatie. Er moet ook naar het huidige personeel worden gekeken. Een moderne werkomgeving vereist een cultuur waarin iedereen permanent nieuwe vaardigheden bijleert. Hierin investeren verhoogt de betrokkenheid, draagt bij aan het behoud van personeel en helpt bij het blijvend aantrekken van toptalent.” 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie