Roman als aanjager van bewustwording en voor discussie over de ware aard van MVO

Roman als aanjager van bewustwording en voor discussie over de ware aard van MVO

MVO
Redactie Baaz

Op 22 april 2024 verschijnt de nieuwe roman van Joris van der Geest Iedereen is Faust (Uitgeverij Geestverwanten); een moreel uitdagende en hilarische roman over 'goed' en 'kwaad' in de setting van een Amsterdams marketingbureau. Naast thema's als seksisme en grensoverschrijdend gedrag neemt Van der Geest de ware aard van maatschappelijk verantwoord ondernemen onder de loep.

Is de intentie van de nieuwe startup met high end Fairtrade koffie werkelijk een beter leven voor de koffieboer, of is dat een marketingstrategie waar vooral de initiatiefnemer beter van wordt? Spelen de startup en het marketingbureau een slim spel met bewuste millennials die vooral geïnteresseerd zijn in wat het drinken van die koffie over hen zelf zegt? Vegan eten lijkt, net als bewustzijn over consent en genderrollen, soms meer een levensstijl dan een werkelijk morele keuze. Van der Geest werd geïntrigeerd door dit verschijnsel en gebruikte de omkering van Faust om deze thema's uit te diepen.

Over de roman:

Raphael is een misogyne en bloedmooie millennial die ogenschijnlijk ongestoord zijn hedonistisch leven leidt tussen acteurs en reclamepersonen in hedendaags Amsterdam. Maar deze klootzak is de inzet van een weddenschap tussen hogere machten, en wordt zowel speler als speelbal in een epische strijd tussen goed en kwaad.

Na een ontmoeting met de intrigerende Nagissa wordt hij, zeer tegenzijn zin, Gutmensch. Plotseling kan hij niet anders dan vegan eten, opkomen voor arme koffieboeren en vrouwen met respect behandelen. Als het strijdtoneel verschuift van Amsterdam naar Teheran, krijgen zijn dilemma’s een nieuw perspectief en wordt de inzet verhoogd tot alles of niets.

Over de auteur:

Joris van der Geest is tantraleraar, investment banker en schrijver. Na de Schrijversvakschool schreef hij zijn eerste roman De oneindige marshmallow test. Hij publiceerde korte verhalen in onder meer Hollands Maandblad. Het Financieel Dagblad verkoos zijn debuutroman als nummer twee van de beste boeken van het jaar en schreef: 'Vooral het hallucinogene slot is geniaal geschreven en smaakt naar meer.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie