REVIEW: Blackberry Bold

REVIEW: Blackberry Bold

Redactie Baaz
De nieuwe Blackberry Bold is een krachtpatser: WiFi, UMTS, pushmail, GPS, bluetooth en werkelijk subliem beeld en geluid. Is dit dan de ultieme telefoon?

De ultieme telefoon hoort ook de ultieme besturing te hebben. Na de lancering van de iPhone 3G is dat punt wel gemaakt. Het startscherm van de Bold is lekker opgeruimd en heeft aan de onderzijde een balk met dikke starticonen. Een druk op de menuknop tovert wat extra rijen met iconen te voorschijn, maar zo mooi op de iPhone wordt het niet.
Nog een verschil is dat de Bold geen touchscreen heeft, maar een kleine trackball gebruikt om door de menu's te navigeren. Dat bevalt prima. Omdat het balletje nauwelijks gewicht heeft, moet je wat druk uitoefenen om hem lekker te laten reageren, maar dat kunstje hebben we zo door.
De iconen zijn niet heel informatief. Een sterretje op een enveloppe geeft bijvoorbeeld aan dat er nieuwe berichten zijn, maar niet hoeveel. Dit staat wel midden op het scherm en ook nog eens als pictogram in de bovenbalk van het startscherm, maar dáár kun je met de trackball nu net niet heen.

Internet
De Blackberry Bold beschikt over WiFi, zodat je thuis of op kantoor gratis kunt internetten op je mobiel. Niks nieuws, maar desondanks niet iets wat je op veel telefoons tegenkomt.
De trackball laat ons tijdens het surfen flink in de steek. Glijd je in de normale interface zo langs alle iconen en menu-opties, op websites moet je pixel voor pixel het beeld over. Zelfs met maximaal ingestelde gevoeligheid van de trackball is dit een vermoeiende zaak. Een enorme misser, want RIM wil de Bold juist voor het grote publiek in de markt zetten. Lekker op de bank browsen hoort er dan wel bij.

Multimedia
Het beeld en geluid op de Bold zijn absoluut indrukwekkend. Op de behuizing is links en rechts een piepklein speakertje te vinden, waar een mooi vol geluid uitkomt. In stereo en nog hard ook, alsof je een kleine gettoblaster in je handen hebt. Of misschien is ´thuisbioscoop´ een beter woord, want ook film geeft de Bold bloedmooi weer: haarscherp en met veel contrast.
Dit alleen al is een reden om deze Blackberry te willen hebben, al zul je daar je baas misschien niet mee overtuigen.

Pushmail
Dat lukt wel met de handige pushmail-functie. De Blackberry is van oorsprong bedoeld voor mobiele veel-mailers en die worden ook met deze Bold keurig bediend. Het QWERTY-toetsenbord is breed genoeg om lekker te kunnen typen. De toetsen hebben wel iets weg van miniatuur zandduinen, maar dan in het vierkant. Door de assymetische ribbelstructuur zul je niet snel twee toetsten tegelijk indrukken.
Tot zover alleen maar lof. Een minpuntje is dat de Blackberry niet zondermeer met Microsoft Exchange overweg kan. Om te kunnen synchroniseren is extra software nodig op de Exchange server. Thuisgebruikers en bedrijven zonder Exchange zullen juist blij zijn met het Blackberry-platform.
Nog een min is dat er standaard geen volledige Office-suite op het toestel te vinden is. Met de standaard editie van DataViz Documents To Go kun je bestaande documenten uit Word, Excel en Powerpoint bekijken en bewerken, maar zelf een document aanmaken is niet mogelijk. Daarvoor is de Premium-editie ($70) nodig.
 

Conclusie
De Bold is een bijzonder compleet 'kantoorzakmes', met als enige zwakte het navigeren op websites. De interface is nog verder te perfectioneren, maar verder staat deze Blackberry als een huis. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie