Review: Apple iPad

Review: Apple iPad

Redactie Baaz

Hoewel nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland, hebben we toch een exemplaar van de iPad weten te bemachtigen. Maakt Apple zijn belofte waar of is de hype opgeklopter dan ons lief is?

De buitenkant van de iPad verrast ons positief. Uiteraard hadden we al honderden foto's gezien, maar in het echt ziet het er toch niet verkeerd uit. Enige storende element is de dikke zwarte rand om het scherm; het is ons onduidelijk waarom Apple deze ruimte niet heeft benut voor het beeldscherm. De achterkant is van fraai geborsteld, stevig aluminium en het geheel voelt als uit één stuk opgetrokken. Het apparaat voelt met een dikke 700 gram niet heel zwaar, maar het is ook geen gadget om urenlang in de hand te houden.

Het formaat van de iPad maakt de tablet een ideaal 'benen over elkaar en internetten maar'-apparaat. De besturing kan vrijwel alleen door middel van het grote aanraakscherm. Apple heeft er dan ook voor gezorgd dat de multitouch besturing zo precies en soepel mogelijk verloopt. De extra multitouch-functies komen vooral van pas bij het inzoomen op webpagina's of het bekijken en indelen van fotobestanden.

Het besturingssysteem is nagenoeg gelijk aan dat van de iPhone of iPod Touch. Je installeert en verwijdert op dezelfde manier applicaties en ook de bediening is afgekeken bij zijn kleinere broer. Bezitters van de iPhone zullen dan ook meteen hun draai vinden met de iPad, maar ook zij die geen ervaring hebben met de populaire smartphone zit alles vrij logisch en intuïtief in elkaar. Kantelbewegingen worden door de oriëntatiesensor goed opgevangen en switchen tussen portret- en landschapmodus voelt natuurlijk aan.

Het virtuele toetsenbord is, hoewel niet ideaal, van een zeldzame bruikbaarheid. Het opstellen van een mailtje, of in ons geval, het schrijven van een artikeltje is zo gepiept. De tablet reageert snel, waardoor typen op razend tempo mogelijk is. Zo productief als een bureaucomputer met rammeltoetsenbord zal het echter niet worden, maar voor een tekstje onder de duizend woorden hoef je de hand niet om te draaien. Bij grotere lappen tekst gaat het toetsenbord echter aardig in de weg zitten en laten de vingers krampachtiger wordende bewegingen zien.

Een speciale versie van de presentatiesoftware Keynote maken van de iPad een handig presentatiehulpmiddel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie