Renault 5 prototype: koplampen met een ondeugende knipoog

Renault 5 prototype: koplampen met een ondeugende knipoog

Redactie Baaz

Mooie herinneringen laten herleven en “een glimlach uitlokken”. Dat is wat François Leboine voor ogen had met het Renault 5 Prototype. De man die verantwoordelijk is voor conceptcars en showcars bij Renault blikt terug op de ontwerp van de koplampen van het prototype. Die belichamen het vele werk dat aan de auto gedaan is, zo laat hij ons weten. Hij verklapt de succesvolle methode die in dit geval werd toegepast. "Als ik een bepaald element zou moeten kiezen dat al het werk aan het Renault 5 prototype symboliseert, dan zijn het de koplampen.”

De originele Renault 5 in al zijn vormen als uitgangspunt

Als je met een creatief proces begint, heb je eerst materiaal nodig. Bij de eerste stap, analytisch genoemd, werd er in de archieven gedoken om het oorspronkelijke voertuig te analyseren, begrijpen en ontleden. Om de essentie van het voertuig te begrijpen.

Door schetsen van de oorspronkelijke ontwerper Michel Boué, foto’s, magazines uit die periode, naslagwerk en brochures te verzamelen, kon de mythische R5 vanuit alle hoeken bestudeerd worden. Om bepaalde elementen nog beter te analyseren, zoals de koplampen, werd een origineel exemplaar geleend bij Renault Classic. ''We hebben ons erg verdiept in de geschiedenis van Renault en de R5 in het bijzonder, die een speciale sympathie bij mensen teweegbracht en een perfecte, herkenbare, ondeugende blik had."

Vervolgens tekenden de ontwerpers de eerste schetsen op papier, zoals cartoonisten die de persoonlijkheid van een gezicht proberen vast te leggen. "De schetsen legden de fundamentele elementen vast die moesten worden behouden om het ondeugende uiterlijk van de originele R5 te reproduceren", legt François Leboine uit. Vervolgens gingen de ontwerpers over naar een grafisch palet om de verhoudingen, contouren en afstand tussen de koplampen te definiëren, om de uitdrukking en het lachende gezicht van de R5 uit de jaren zeventig te vinden.

Terug naar de toekomst of de shiftmethode met de Renault 5

Na de analyse van de grafische kenmerken en focus op verhoudingen, voeren de ontwerpers een zogenaamde ‘shift’ door: een methode waarbij een object in een nieuwe wereld wordt belicht. “Ze nemen al het grafische werk van eerder onderzoek en mengen het met het moodboardonderzoek en codes van hedendaagse objecten om ontwerpdetails in een futuristische wereld te projecteren.” Voor het Renault 5 Prototype lieten de ontwerpers zich inspireren door de werelden van luchtvaart, architectuur, productdesign en zelfs elektronica.

Dankzij deze methode om visuele codes te ‘shiften’, zijn de koplampen van het prototype echte technologische en futuristische elementen geworden. Wat betreft de mistlampen, die destijds vaak werden toegevoegd, wagen zij zich een sprong in de toekomst. Die werden omgevormd tot dagrijlichten die in de voorbumper zijn geïntegreerd. “Het is belangrijk dat het Renault 5-prototype niet zomaar een kopie uit het verleden is, maar dat het ook elementen van de toekomst bevat.”

De laatste stap: de confrontatie

Daarna volgt eindelijk de confrontatie met het publiek, de ultieme stap voor de ontwerpers. De stap die duidelijk maakt of hun werk succesvol is. “De reactie van het publiek bepaalt of we succesvol werk hebben geleverd. Of we de R5 tot leven hebben gebracht of dat het doel mislukt is”, aldus François Leboine. “Intern werd ons al duidelijk gemaakt dat de auto een succes zou worden, maar uiteindelijk overtreft hij onze verwachtingen.”

Het Renault 5 prototype werd inderdaad zeer warm onthaald. Of het nu gaat om de koplampen of het gehele voertuig, het lijnenspel en de futuristische details worden zeer gewaardeerd. Met het Renault 5 prototype heeft het emblematische model van het erfgoed van Renault nu een waardige erfgename. Het is een moderne auto, vol charme en afgestemd op het huidige tijdsbeeld.

Het is een succesvolle projectie in de toekomst, met respect voor het DNA van Renault: missie geslaagd!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie