Relatiegeschenk is altijd een goed idee

Relatiegeschenk is altijd een goed idee

Zsarisse Knol
Een goede manier om de band met klanten te versterken is het geven van een relatiegeschenk of kerstpakket. Hiermee spreek je de waardering uit over de samenwerking.

Waar je echter op moet letten is dat er voor relatiegeschenken speciale regels gelden betreffende de btw. Deze zijn niet altijd aftrekbaar als voorbelasting. Bij een flink aantal kerstpakketten kan het totaal aan btw best wel oplopen.

Relatiegeschenken zijn bedrijfskosten en hebben daarmee invloed op je winst en inkomstenbelasting. Maar voor relatiegeschenken gelden wel bijzondere regels bij de btw. Soms is het namelijk niet aftrekbaar.

Btw-regels relatiegeschenken

Relatiegeschenken kennen eigen regels. Om die reden is het belangrijk om in de boekhouding goed aan te geven dat het om een relatiegeschenk gaat. Eerst is het natuurlijk belangrijk om te definiëren wat precies een relatiegeschenk is. Het gaat om een incidentele gift die je als bedrijf geeft aan bestaande relaties en dan specifiek aan klanten of leveranciers. Voor eigen medewerkers gelden andere regels.

Belangrijk bij relatiegeschenken is dat deze worden gegeven aan bestaande relaties. Het woord ‘bestaande’ is belangrijk:  een gift die is bedoeld om nieuwe klanten te werven hoort er dus niet bij. De kosten van wervende geschenken kun je rekenen onder acquisitie en zijn normale bedrijfskosten.

Kan de relatiegeschenk gebruikt worden tijdens werk?

Het fiscale nadeel van relatiegeschenken is dat het niet altijd mogelijk is om de btw van een relatiegeschenk te verrekenen. Soms mag je deze niet aftrekken bij de voorbelasting. De volgende regel bepaalt of dit wel of niet mag: stel dat de ontvanger van het geschenk het cadeau zelf had aangeschaft, zou dan de btw afgetrokken mogen worden? Is dit niet het geval, dan mag jij de btw van het relatiegeschenk ook niet verrekenen.

Drempelbedrag 

Er is een uitzondering: zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan € 227,- exclusief btw dan mag de btw wel afgetrokken worden. Als je dus een specifieke klant een bedankje in de vorm van een kerstpakket wilt sturen, dan is er niets aan de hand en kun je die kosten gewoon verrekenen. Gaat het om grotere bedragen per klant? Dan zijn hier dus specifieke regels voor. Wil je er dus zeker van zijn dat de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar is, zorg er dan voor dat de totale kosten per klant in een jaar nooit hoger zijn dan € 227,-, of geef een geschenk dat de relatie kan gebruiken in zijn bedrijf.

Verras je zakelijke klanten of relaties met een mooi kerstpakket. De kosten zijn aftrekbaar, maar wat meer telt is je winst in de relatiesfeer.