Regels remmen ondernemerschap binnen bedrijfsmuren

Regels remmen ondernemerschap binnen bedrijfsmuren

Redactie Baaz

Ze willen dolgraag, maar krijgen de ruimte en vrijheid niet. De hoogopgeleide Nederlandse werknemers zien hun drang naar 'intrapreneurschap' te vaak gedwarsboomd door procedures, regels en tijdsdruk in hun bedrijf of organisatie.

De conclusie komt uit een onderzoek van TNS NIPO Consult in opdracht van Samsung Electronics Benelux.
Van de 600 hoogopgeleide werknemers die werden ondervraagd, zegt 48% zich geremd en tegengehouden te voelen om meer ondernemend te zijn. De noodzakelijke vernieuwing en innovatie binnen bedrijven en organisaties komen hierdoor onvoldoende van de grond.

Intrapreneur
Intrapreneurschap is het ondernemen binnen bestaande organisaties. Intrapreneurs ontwikkelen nieuwe initiatieven en durven nieuwe richtingen in te slaan.
Het Nederlandse management moet juist nu ruimte creren voor intrapreneurschap, reageert Matthieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de TU Eindhoven, op de uitkomsten van het TNS NIPO/Samsung-onderzoek. Als we doorgaan met het sturen op regels en procedures in plaats van op intrapreneurschap en innovatie, gaan we met elkaar steeds minder verdienen en zakken we steeds verder af. Als belangrijkste voorwaarden voor intrapreneurschap worden genoemd: zelf ideen ontwikkelen, zelf projecten mogen bedenken en opzetten, kunnen experimenteren met nieuwe concepten en fouten mogen maken.

Niet teugels strakker aanhalen
Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de ondervraagde hoogopgeleide werknemers zich zelf wel als ondernemend ziet, maar niet gelooft dat hun huidig werk of functie zich voor intrapreneurschap lenen. Voor hoger management ligt daar een belangrijke taak. Want wie geen geloof heeft in zijn ruimte en mogelijkheden voor intrapreneurschap zal niet snel beginnen zich ondernemend te gedragen. Het laatste wat management moet doen tijdens de huidige financile crisis en economische teruggang is de teugels nog strakker aanhalen, waarschuwt Matthieu Weggeman. Nu is de tijd om durf en leiderschap te tonen en intrapreneurschap bovenaan de agenda te plaatsen.
 
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie