Publieke omroep belicht verkiezingen over de volle breedte

Publieke omroep belicht verkiezingen over de volle breedte

Redactie Baaz

De publieke omroep heeft de komende weken uitgebreider dan ooit en op alle platforms aandacht voor de Tweede Kamerverkiezing op woensdag 22 november. Naast de debatten van NOS en EenVandaag brengt Nieuwsuur interviews met veertien lijstrekkers, onderzoekt Pointer Factcheck elke dag wat er klopt van de door partijen gedane beweringen, bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag Townhalls waarin politici ook vragen vanuit het publiek beantwoorden.

Ook Op1 en Khalid & Sophie pakken flink uit met de verkiezingen in speciale thema-uitzendingen, De Hofkar rijdt weer door het land en de verkiezingsquiz Kiespijn en Draadstaal belichten op geheel eigen wijze politiek Den Haag. Online en op socials zijn de verkiezingen eveneens op allerlei manieren op de voet te volgen, met onder meer een YouTube-serie van Patrick Lodiers, een stemhandleiding op TikTok, prebunk-video’s van Pointer Checkt en het NOS op 3 Verkiezingsprogramma waarin jongeren vragen stellen aan lijsttrekkers.

NPO Radio 1 reist op verkiezingsdag door het hele land en gaat in gesprek met kiezers en niet-kiezers. De locatie-uitzendingen zijn in handen van verschillende presentatieduo’s met onder anderen Ghislaine Plag & Sven Kockelmann en Willemijn Veenhoven & Tim de Wit. In de avond worden uiteraard de uitslagen van de verkiezingen uitgebreid besproken op tv, radio en online.

De komende weken gaan miljoenen Nederlanders hun stem bepalen in wat door velen wordt gezien als de belangrijkste verkiezing in jaren. Met een gebalanceerde, diverse verkiezingsprogrammering waarbij alle geluiden aan bod komen, wil de publieke omroep de kiezers de komende weken zo breed mogelijk informeren. Middels debatten, interviews, factchecks, explainers, series, peilingen en soms een vleugje humor; via radio, televisie, video on demand, in podcasts, online en social media.

Meer informatie is ook te vinden op npo.nl/verkiezingen.

Zie ook het overzicht hieronder, ingedeeld op televisie, radio, podcasts en online/on demand/socials.

TELEVISIE

Tijd voor MAX (elke werkdag, NPO 1, 17.10 uur) MAX
Sybrand Niessen en Martine van Os bespreken opvallende gebeurtenissen, maatschappelijke ontwikkelingen én natuurlijk het nieuws van de dag. Aan tafel zitten bijzondere gasten, spraakmakende BN’ers en vaste deskundigen, zoals politiek commentator Kees Boonman. In aanloop naar de verkiezingen komen de lijsttrekkers van de grootste partijen langs. Tijd voor MAX belicht vooral de persoon achter de politicus. Ze krijgen allemaal slechts één politieke vraag, afkomstig van een willekeurige Tijd voor MAX-kijker, met een voor hem of haar belangrijk, persoonlijk onderwerp. 

Op1 (elke werkdag, NPO 1, rond 22.15 uur) MAX/WNL/EO)

In Op1 is elke vrijdag politieke vrijdag. Sven Kockelman en Tijs van den Brink spreken hoofdrolspelers uit de landelijke politiek over actuele ontwikkelingen en opvallende politieke standpunten. Vanaf 6 november gaat Op1 van de reguliere dagelijkse programmering over naar uitzendingen waarin de verkiezingen het belangrijkste gespreksonderwerp vormen. Gesprekken met lijsttrekkers, invloedrijke politici, betrokken burgers, sologesprekken en soms debatten zullen de uitzendingen kleuren.

Nieuwsuur (elke dag, NPO 2, 21.30 uur) NOS/NTR
Met thema-uitzendingen en een-op-een gesprekken wil Nieuwsuur de kiezers zo goed mogelijk informeren. Veertien politieke partijen hebben definitief toegezegd om deel te nemen aan de interviews met de lijsttrekkers. Vijf kleinere partijen als onderdeel van de reguliere uitzending, de negen grootste partijen in thema-uitzendingen in de verkiezingsstudio. Anchors Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars zullen de lijsttrekkers ondervragen. Politiek duider Arjan Noorlander analyseert de partijen. Uiteraard besteedt Nieuwsuur in de reguliere uitzendingen ook aandacht aan de overige partijen die meedoen aan de verkiezingen. Daarnaast gaat Nieuwsuur in de reportageserie Buiten het Binnenhof, met Jan Eikelboom, vanaf eind oktober op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het Nederlandse electoraat aankijkt tegen de politiek in het afgelopen jaar en wat de verwachtingen zijn. 

Kiespijn (elke zondag, NPO 3, 20.20 uur) NTR

Kiespijn: de leukste en enige verkiezingsquiz van Nederland. Diederik Ebbinge loodst de (zwevende) kiezer vier zondagen vóór de verkiezingen en op de zondag erná, langs de afgronden van het politieke landschap. Diederik: “Kiespijn is de enige plek waar links en rechts elkaar recht in de ogen kijkt, zonder elkaar naar het leven te staan. Dat is ook wat waard!” Als redelijk midden worstelt hij zich door de verkiezingsprogramma’s en - campagnes, er wordt ingezoomd op partijpunten en de nieuwe premierkandidaten worden onder de loep genomen.

NOS Journaal (elke dag, NPO 1, tussen 06.30 en 10.00 uur elk half uur)

Vanaf maandag 6 november tot de verkiezingsdag elke ochtend in de ochtendjournaals: een campagne-update van Haags verslaggever Albert Bos. 

BinnensteBuiten (elke werkdag, NPO 2, 19.10 uur) KRO-NCRV

In aanloop naar de verkiezingen gaat BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman vanaf 6 november op zoek naar de culinaire mens achter de politicus. Hij duikt de keuken in met Rob Jetten, Joost Eerdmans, Jesse Klaver, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Henri Bontenbal en Lilian Marijnissen. Wat aten ze vroeger thuis? Lukt het om gezond te eten met zo’n druk en onregelmatig leven? Wat zijn hun guilty pleasures op eetgebied?

Help! Wie wil het volk vertegenwoordigen? (donderdag 2 november, NPO 2, 22.15 uur) HUMAN

Grote talenten en gewaardeerde politici verlaten de Tweede Kamer. De werking van onze democratie staat ernstig onder druk nu door het vertrek van deze parlementariërs de volksvertegenwoordiging steeds minder ervaring in zich bergt. Nadia Zerouali en Tim de Wit onderzoeken samen met kenner Felix Rottenberg de leegloop. Nadia ontmoet Kamerverlaters Attje Kuijken (PvdA), Peter Kwint (SP) en Klaas Dijkhoff (VVD). Tim zoekt parlementariërs in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op. Hoe doen zij het? Felix geeft duiding en plaatst de verhalen in een breed, historisch perspectief.

Mediastorm Verkiezingsspecial (zondag 5 november, NPO 2, 17.40 uur) HUMAN

In de Mediastorm Verkiezingsspecial wandelt Tim de Wit met voormalig SP-kamerlid Renske Leijten door de Kennemer duinen, de plek waar zij als kamerlid tot rust kwam. Bij haar afscheid zei Leijten dat ze klaar is “met alle aandacht voor beeldvorming en machtspolitiek”. Tim de Wit gaat 25 minuten met haar in gesprek over hoe de media functioneert, over haar manier van politiek bedrijven en over hoe de beeldvorming in de media de politiek beïnvloed.

De Hofkar (vanaf maandag 6 november, elke werkdag, NPO 2, 22.15 uur) PowNed

Rutger Castricum neemt weer plaats achter het stuur van zijn Hofkar om de nieuwe politieke leiders naar hun bestemming te brengen en ze onderweg het hemd van het lijf te vragen. Met Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Frans Timmermans, Rob Jetten en andere kopstukken.

Verkiezingsspecial Op Weg Naar Het Lagerhuis (zaterdag 11 november, NPO 3, 20.20 uur) BNNVARA

De tien beste jonge debaters van Nederland gaan het debat aan met elkaar en met drie vooraanstaande jonge politici. Sinds 2020 is meer dan de helft van de stemgerechtigden 50 jaar of ouder, hun dominantie neemt steeds meer toe. Terwijl het de jongeren zijn die het langst de gevolgen van de politieke keuzes van nu ondervinden. Tijdens dit debat laat de jonge generatie zich horen. In vier debatten komen de grote thema’s van deze verkiezingen langs: klimaat, bestaanszekerheid, asielopvang en de mentale staat van jongeren in tijden van oorlog.  

Plakshot (vanaf zondag 12 november, elke zondag, NPO 3, 23.00 uur) VPRO
Roel Maalderink legt in het nieuwe seizoen van Plakshot de focus op de verkiezingen, de uitslagen en de formatie. Zo blikt hij met de man op straat terug op de periode Rutte, brengt hij een eigen versie van de NOS-serie Rondje Binnenhof en proost hij met oud-premier Balkenende op het kleine broertje van de BBB, het CDA. Roel Maalderink: “Verkiezingstijd is een fantastische tijd om satire te maken. Neem een thema als bestaanszekerheid, ik ben razend benieuwd hoe politieke partijen daarover denken.”

Pointer Factcheck (vanaf maandag 13 november elke dag, NPO 2, 11.00 uur en NPO 1, 14.00 uur) KRO-NCRV

In de strijd om de gunst van de kiezer beweren politici en partijen van alles met de grootste stelligheid. Maar wat klopt er van alle beweringen? Pointer gaat het negen dagen lang fulltime factchecken. Elke dag bespreken Anna Gimbrère en Marijn Frank met de factcheckers de opvallendste bewering die ze zijn tegengekomen. Klopt het of niet?  

Khalid & Sophie: De Verkiezingen (vanaf maandag 13 november, elke werkdag, NPO 1, 19.05 uur) BNNVARA

Vanaf maandag 13 november presenteren Khalid Kasem en Sophie Hilbrand samen de uitzendingen. Er schuiven veelvuldig politici aan, maar er blijft ook ruimte voor gesprekken over cultuur, sport en media. Raoul Heertje verpersoonlijkt elke dag de rol van de zwevende kiezer – zo’n 80 procent van de kiezers zweeft nog, meldde EenVandaag eerder. Ook het politieke panel (Wouter de Winther, Jeroen Pauw en Natalie Righton) schuift meermaals aan en verslaggever Max Terpstra gaat het land in om in gesprek te gaan met de kiezers. Elke uitzending sluit af met muziek: het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest speelt dagelijks een nummer dat gerelateerd is aan het politieke nieuws.

Draadstaal Verkiezingsspecial (woensdag 15 november, NPO 3, 21.15 uur) AVROTROS
Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven kruipen in de huid van onbekende Nederlanders en bijzondere politici. Zo geven ze een stem aan alle Nederlanders die zich met een welhaast bovenmenselijke inspanning door de asiel-, gezondheids-, stikstof-, klimaat-, criminaliteit-, toeslagen-, en andere crises proberen heen te slaan. Een stukje satirische bestaanszekerheid in verkiezingstijd voor iedereen. Met onder meer: stemadvies van Fred en Ria, de scherm-slash-weerman, interviews van de man op straat (the man on the street) en confronterende gesprekken met politici van allerlei pluimage.

Jan en Alleman (woensdag 15 november, NPO 2, 22.35 uur) EO

Jan en Alleman wordt een portretserie waarin we de geografische diversiteit van Nederland vieren. Ogenschijnlijk alledaagse mensen waarvan we denken te weten wie ze zijn die bij nader inzien toch net iets anders zijn, of waarvan het verhaaltje toch een ander plot heeft dan we denken. De eerste aflevering speelt zich vooral af in ’t oosten: Overijssel. Omdat nu de ogen van het land gericht zijn op twee politici, toevallig (of niet) uit het oosten: Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas.

Pointer special (donderdag 16 november, NPO 2, 21.05 uur) KRO-NCRV

Politici gooien van alles in de strijd om stemmen te winnen. Maar klopt het wat ze beweren? De factcheckers van Pointer controleren de claims die voorbijkomen en spitten verkiezingsplannen door op zoek naar des-en misinformatie. Hoe komen die claims de wereld in? En hoe reageren politici als de factcheckers ze confronteren dat ze misinformatie ze verspreiden? 

NOS Jeugdjournaal Verkiezingsuitzending (zondag 19 november, NPO 3, 19.00 uur)

Hét debat van de begrijpelijke taal en de onverwachte wendingen. Want dat krijg je als je zes lijsttrekkers in één studio zet met een flinke groep nieuwsgierige kinderen. Onder leiding van Joris Marseille en Evita Mac-nack maken de kinderen op hun eigen manier nader kennis met de personen en de partijen. 

EenVandaag Verkiezingsdebat De Toekomst van Nederland (maandag 20 november, NPO 1 en NPO Radio 1, 18.20 uur) AVROTROS

In Ahoy debatteren zes lijsttrekkers: Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Frans Timmermans (GLPvdA), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (NCS) en Caroline van der Plas (BBB). Pieter Jan Hagens leidt het debat dat zowel op televisie en radio wordt uitgezonden. Afhankelijk van de actualiteit komen de volgende thema’s aan bod: migratie, klimaat en economie/bestaanszekerheid.

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 november komen andere partijen aan bod in de studio tijdens de reguliere uitzendingen (NPO 1, 18.20 uur). Ook dan leidt Pieter Jan Hagens de debatten, gesteund door Charlotte Nijs, met onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.

NOS Nederland Kiest: Het Debat (dinsdag 21 november, NPO 1, 19.00 en 20.30 uur)

De avond voor de verkiezingen brengt de NOS zoals altijd het slotdebat. In twee delen: de kleinere partijen vóór het Achtuurjournaal en erna de negen grootste partijen. Alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten en meedoen aan de verkiezingen worden uitgenodigd. Wie de negen grootste zijn, die deelnemen aan het tweede deel van de avond, wordt bepaald aan de hand van het aantal zetels in de huidige Tweede Kamer en het aantal zetels in de Peilingwijzer op 1 november. De debatten worden gevoerd in drietallen die door de redactie worden samengesteld. Ook de thema’s worden bepaald door de redactie. Die thema’s worden geïntroduceerd met korte reportages en, in deel twee, met gesprekken die Simone Weimans voert met betrokkenen. Het eerste debat staat onder leiding van Winfried Baijens; Rob Trip leidt het tweede.  

First Debates (dinsdag 21 november, NPO 3, 19.25 uur) BNNVARA

In een speciale aflevering van First Dates opent het restaurant van de liefde zich voor een aantal politieke ‘dates’. In deze special gaan Rob Jetten (D66), Caroline van der Plas (BBB), Eline Vedder (CDA), Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA), Joost Eerdmans (JA21) en Laurens Dassen (Volt) aan tafel in gesprek met een zwevende kiezer, om te luisteren naar elkaars standpunten. Is de kiezer te overtuigen om op de politicus te gaan stemmen op 22 november? 

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (woensdag 22 november, NPO 1, 20.30 uur)
Nederland heeft gestemd en vanaf 20.30 uur op NPO 1 ziet de kijker hoe er is gestemd en waarom. Met om 21.00 uur – wanneer de stembureaus sluiten – de eerste exitpoll en om 22.00 uur de geüpdatete exitpoll. En uiteraard de hele avond uitslagen. Verslaggevers zijn overal in het land: zo staan ze bij 16 partijen, ze spreken kiezers en ze zijn bij het tellen van de stemmen. De presentatie is in handen van Rob Trip en Simone Weimans. Malou Petter staat bij het uitslagenscherm en Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander zijn de politieke duiders. 

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (donderdag 23 november, NPO 1, 07.00 uur)

De meeste uitslagen komen ’s nachts en ’s morgens binnen en dus houdt de NOS de vinger aan de pols. De presentatie is in handen van Saïda Maggé. Malou Petter staat bij het uitslagenscherm en Albert Bos neemt de duiding voor zijn rekening. Drie verslaggevers kijken rechtstreeks op locatie mee bij het tellen van de laatste stemmen. Het nieuws uit de rest van de wereld wordt gebracht in de ochtendjournaals, die worden gepresenteerd door Jeroen Tjepkema. 

Ook andere actuele tv-programma’s hebben de komende weken volop aandacht voor de verkiezingen, zoals het NOS Journaal, Goedemorgen Nederland (WNL), Dit is de Middag (EO), Ongehoord Nieuws (ON!), WNL Op Zondag, Buitenhof (AVROTROS/BNNVARA/VPRO) en Stand van Nederland (WNL).

RADIO

Spraakmakers (elke werkdag, NPO Radio 1, 10.00 uur) KRO-NCRV

Spraakmakers besteedt aandacht aan de verkiezingen in de bekende rubrieken Mediaforum en Stand.nl. In de verkiezingsrubriek Denkend aan Holland gaat Spraakmakers op zoek naar een visie voor het land. Waar leggen politici te weinig nadruk op? Wat is de keerzijde van de mooie verkiezingsbeloftes? In Tegenpolen (donderdag 16 november) laat Spraakmakers tegenpolen met elkaar in gesprek gaan in een zoektocht naar verbinding. Ook besteedt Spraakmakers rond 10.25 uur in de periode van 13 tot en met 21 november aandacht aan de factchecks die Pointer in deze periode doet samen met AD en Factcheckers van de Universiteit Leiden.

Spijkers met Koppen (elke zaterdag, NPO Radio 2, 12.00 uur) BNNVARA 

Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven nodigen lijsttrekkers en andere kopstukken van de grote partijen uit voor een gesprek samen met een oud-leraar van hun middelbare- of basisschool. Wie was het braafste kind van de klas en wie haalde juist oneindig veel kattenkwaad uit? Daarnaast zingt Kiki Schippers de vijf uitzendingen tot aan de verkiezingen een lied over de politieke campagnetijd.

NOS Nederland Kiest: Het Radiodebat (vrijdag 3 november, NPO Radio 1, 17.00 uur)

Zeventien lijsttrekkers van de politieke partijen in de Tweede Kamer zijn uitgenodigd voor het radiodebat onder leiding van presentator Winfried Baijens en politiek verslaggever Wilma Borgman. In perscentrum Nieuwspoort wordt gediscussieerd over de onderwerpen die deze verkiezingen centraal staan.

NOS Radio 1 Journaal (vanaf maandag 6 november, NPO Radio 1, 08.30 uur)

In de laatste twee weken voor de verkiezingen interviewt Astrid Kersseboom elke ochtend vanuit de studio in Den Haag een lijsttrekker. Zij doet dat samen met politiek verslaggever Wilco Boom. Een prettig, maar ook kritisch gesprek in de ochtend, tussen 08.30 en 09.00 uur. 

Sven op 1 (vanaf maandag 6 november, NPO Radio 1, 11.30 uur) WNL
Sven Kockelmann interviewt elke werkdag een lijsttrekker over de plannen in het verkiezingsprogramma.

Geld of je leven (vanaf maandag 6 november, NPO Radio 1, 15.30 uur) EO
Geld of je leven bespreekt met de partijen en een financieel expert de betaalbaarheid van de partijprogramma’s voor het land en de kiezer.

Dit is de Dag Townhalls (vanaf woensdag 8 november, NPO Radio 1 en YouTube, vanaf 18.30 uur) EO

In acht Dit is de Dag Townhalls wordt een politicus geïnterviewd; met ook vragen uit het publiek. Er worden acht plaatsen afgegaan waarbij iedereen welkom is.

Villa VdB (maandag tot en met donderdag, NPO Radio 1, 14.30 uur) MAX

Villa VdB volgt drie nieuwkomers op de lijsten van NSC, GroenLinks-PvdA en BBB in de rubriek De debutanten (9, 16 en 23 november). Wat zijn hun drijfveren om de politiek in te gaan? Hoe bereidt een partij je voor op het politieke circus?

Vroeg! (vanaf maandag 13 november, elke werkdag, NPO Radio 1, 05.00 uur) BNNVARA

Vroeg! organiseert in de aanloop naar de verkiezingen een speciaal debat waarbij de jonge stem gehoord wordt en een podium krijgt. De vertegenwoordigers van de jongerenafdelingen van politieke partijen praten over alles wat jongeren nu belangrijk vinden. Waar schuurt het en waar kunnen jongeren van links tot rechts elkaar de hand schudden? Met Stephan Komduur en Merel Wielaert. Na dit debat maakt Vroeg! elke dag een uitzending rondom éen thema dat aan bod is gekomen.

Jan-Willem Start Op! (vanaf maandag 13 november, elke werkdag, NPO Radio 2, 06.00 uur) BNNVARA

In de week voorafgaand aan de verkiezingen zijn zeven lijsttrekkers een uur lang te gast in de ochtendshow. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte hebben het met hen over hun programmapunten, hun favoriete muziek en laten ze een compliment aan een andere lijsttrekker geven. Te gast zijn: Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Frans Timmermans, Henri Bontenbal, Esther Ouwehand, Caroline van der Plas, Lilian Marijnissen en Rob Jetten.

De Nieuws BV (vanaf maandag 13 november elke dag, NPO Radio 1, vanaf 12.00 uur) BNNVARA

Elke dag een aflevering van de serie Kies Wijzer met De Nieuws BV. Met reportages van ‘nieuwe’ mensen op de lijst, die hun ‘grote voorbeeld’ laten zien aan verslaggever Sandrine Thelosen. In de studio voeren Natasja Gibbs en Patrick Lodiers gesprekken met ‘oudgedienden’ over verschillende thema’s. De politieke redactie geeft inzicht in partijprogramma’s.

EenVandaag Verkiezingsdebat De Toekomst van Nederland (maandag 20 november, NPO 1 en NPO Radio 1, 18.20 uur) AVROTROS

In Ahoy debatteren zes lijsttrekkers: Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Frans Timmermans (GLPvdA), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (NCS) en Caroline van der Plas (BBB). Pieter Jan Hagens leidt het debat dat zowel op televisie en radio wordt uitgezonden. Afhankelijk van de actualiteit komen de volgende thema’s aan bod: migratie, klimaat en economie/bestaanszekerheid.

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 november komen andere partijen aan bod in de studio tijdens de reguliere uitzendingen (NPO 1, 18.20 uur). Ook dan presenteert Pieter Jan Hagens de debatten, gesteund door Charlotte Nijs, met onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.

NPO Radio 1 Laat je stem horen (woensdag 22 november, NPO Radio 1, 09.30 uur)

Op NPO Radio 1 maakt op woensdag 22 november de reguliere programmering plaats voor een gezamenlijke uitzending van 09.30 tot 20.30 uur, met als titel NPO Radio 1 Laat je stem horen. Op de verkiezingsdag is de campagne voorbij en spreekt de stemmer. Geen eindeloze stroom politici die dag in de studio, maar NPO Radio 1 zoekt de stemmers (en niet-stemmers) op verschillende locaties in het land op. De presentatie is in handen van Ghislaine Plag (KRO-NCRV) en Sven Kockelmann (WNL) van 09.00 tot 12.00 uur; Natasja Gibbs (BNNVARA) en Jurgen van den Berg (MAX) van 12.00 tot 16.00 uur; Fleur Wallenburg (NOS) en Hila Noorzai (AVROTROS) van 16.00 tot 18.30 uur; Tim de Wit (VPRO) en Willemijn Veenhoven (NTR) 18.30 tot 20.30 uur.

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (woensdag 22 november, NPO Radio 1, 20.30 uur)

Presentatoren Mark Visser en Tijs van den Brink nemen de luisteraar mee door de uitslagenavond. Samen met politiek verslaggever Wilma Borgman en gasten aan tafel zal gekeken worden naar de uitslag van de eerste exitpoll en wordt geschakeld met verslaggevers bij de politieke partijen en in het land. 

NOS Radio 1 Journaal (donderdag 23 november, NPO Radio 1, 06.00 uur)

Het NOS Radio 1 Journaal staat geheel in het teken van de verkiezingsuitslagen. Presentator Astrid Kersseboom kijkt samen met politiek verslaggever Wilco Boom en gasten naar de politieke verschuivingen. 

PODCASTS, TE BELUISTEREN VIA NPO LUISTER

De Campagnestemming van Vullings en Van der Wulp (vanaf vrijdag 3 november) NOS/AVROTROS

Dagelijkse podcast waarin politiek duiders Xander van der Wulp van de NOS en Joost Vullings van EenVandaag (AVROTROS) op geheel eigen wijze de stembusstrijd bespreken! Negentien dagen lang komt de campagne-versie van de best beluisterde NPO-podcast in de vroege nacht – dus na de laatste politieke gesprekken in de talkshows – online. Dus liefhebbers van de politiek kunnen zich meteen bij het opstaan helemaal laten bijpraten.

Podcast Alledaagse Vragen: Politieke Vragen-explainers BNNVARA

In deze Alledaagse Vragen-explainersvideo’s geven afwisselend makers Aron de Jong en Merel Wielaert uitleg op politieke Alledaagse Vragen. Want hoeveel verdient de Tweede Kamer eigenlijk in totaal? Hoe ziet de werkdag van een minister eruit? En zijn er gezondheidsregels voor Kamerleden, want moet een Kamerlid bijvoorbeeld opstappen bij dementie? De korte explainervideo’s zijn bedoeld ter aanvulling op de podcastafleveringen: ze versterken elkaar, maar zijn ook los van elkaar te consumeren.

Spindoctors (twee keer per week tot en met donderdag 23 november) EO

Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Tijs van den Brink praat met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens over de frames en de spins in de politiek. 

Ongehoord de Verkiezingen (wekelijks) ON!

Dé podcast waar rechts Nederland naar luistert in aanloop naar de verkiezingen. Duiding, commentaar en ongehoorde invalshoeken.

Met gasten uit de politiek, samenleving en media. Presentatie: Peter Vlemmix.

ONLINE, ON DEMAND EN SOCIALS:

NOS Verkiezingsblog
Altijd handig, altijd bij de hand en altijd up to date: dagelijks een apart blog met al het campagnenieuws bij elkaar. Vanaf het moment dat de stembureaus dicht gaan, is een uitgebreide online verkiezingstool beschikbaar: met natuurlijk de exitpoll en de uitslagen (per gemeente), maar ook overzichten van winst en verlies per partij en de resultaten van het iPsos kiezersonderzoek. Via NOS.nl en de NOS-app.

Verkiezingscontent van NPO Radio 1
NPO Radio 1 biedt vanaf maandag 6 november de overzichtspagina nporadio1.nl/politiek, met daarop een selectie van de beste verkiezingscontent van NPO Radio 1.

Stemmingmakers (elke vrijdag om 19.00 uur op npo3.nl en YouTube) ZWART
In Stemmingmakers, het nieuwe politieke programma van ZWART, worden diverse maatschappelijke en politieke thema’s besproken, van explainers tot interviews met politici, van DENK tot de BBB, benaderd vanuit het jongerenperspectief. Elke week is er een nieuwe aflevering te zien. Yuki Christus vraagt steeds een andere gast de kleren van het lijf. Op luchtige wijze wil hij alles weten over bijvoorbeeld nieuwe moties of hun standpunt over het klimaat. De gasten die langskomen zijn politici van partijen uit een breed spectrum, van links tot rechts.

WTF moet ik stemmen? (wekelijks om 16.00 uur, YouTube-kanaal van NPO 3) BNNVARA
Je weet dat je pas echt volwassen bent als je voor het eerst mag meebeslissen over Nederland. Maar wat doe je met je eerste stem? Volg je het voorbeeld van je ouders, val je voor de charmes van een charismatische leider of volg je het advies van de stemwijzer met stellingen die je stiekem toch niet begrijpt? Steeds meer jongeren stemmen, maar hebben eigenlijk geen idee wat er nou daadwerkelijk in de verkiezingsprogramma’s staat. Zo lijkt een partij op het eerste oog misschien aantrekkelijk, maar blijkt na meer onderzoek dat toch minder te zijn. In deze YouTube-serie helpen politieke experts Hajar Yagkoubi (KiesWijzer de Podcast), Nugah Shrestha (Politieke Jongeren) en Fien Reerds (de Kiesmannen) zwevende jongeren bij het maken van de best passende keuze.

BBB - maar dan anders (YouTube) BNNVARA

In de vijfdelige online video-serie BBB - maar dan anders gaat Patrick Lodiers onder het genot van een biertje (B) en bitterballen (B) in gesprek met een (bezorgde) burger (B). Lodiers trekt daarvoor door het hele land, langs bruine kroegen en bespreekt zo vijf thema’s die een grote rol spelen in het dagelijks leven van de stamgasten of de kroegbaas. Hij praat met mensen die wellicht geen vertrouwen meer hebben in Den Haag, maar wél zorgen en verlangens.

Rondje Binnenhof (YouTube) NOS
Natuurlijk houdt ook de populaire NOS YouTube-serie Rondje Binnenhof de vinger aan de pols van de campagne. Nu met, naast Xander van der Wulp en Marleen de Rooy, Gerri Eickhof. Elke week komt op vrijdagmiddag een nieuwe aflevering online op YouTube, de NOS-website en NPO Politiek en Nieuws. 

NOS op 3 Verkiezingsprogramma (YouTube, tot en met zondag 5 november, 19.00 uur)

Onder leiding van Sophie Frankenmolen van NOS op 3 en Albert Bos van de Haagse redactie stelt een groep jongeren vragen aan telkens twee lijsttrekkers. De bedoeling is: een goed gesprek over wat de jongeren bezighoudt. Zeven avonden achter elkaar een nieuwe livestream van ruim een uur via NOS op 3 YouTube-kanaal.

Prebunk video’s Pointer Checkt (op socials en YouTube, vanaf maandag 30 oktober) KRO-NCRV

Wat voor misinformatie ga je tijdens de verkiezingscampagnes tegenkomen? Jos de Groot ontkracht misinformatie die de afgelopen jaren vaker is teruggekomen in uitspraken van politici en instanties. Geen debunk, maar een prebunk.

Live lijsttrekkersgesprekken op de NOS socials (vanaf maandag 6 november op de NOS-site, de NOS-app, Youtube en Instagram, vanaf ongeveer 09.45 uur)

Ruim twee weken lang gaan Albert Bos en de lijsttrekker die te horen was in het NOS Radio 1 Journaal van die ochtend na de radio-uitzending verder in een livestream die te volgen is via NOS.nl, de NOS app en de Instagram- en YouTube-pagina van de NOS. Vragen van het publiek worden dan voorgelegd aan de lijsttrekker.

Stemstress (vanaf vrijdag 10 november, NPO Start) BNNVARA

De Tweede Kamer Verkiezingen komen eraan. Maar hoe en wat moet je stemmen? In de vierdelige serie ‘Stemstress’ speelt een groep jongeren uit het hele land een kieswijzerspel. Zijn ze het eens, oneens of twijfelen ze over de door ProDemos aangeleverde stellingen die gaan over thema’s als wonen, klimaat, geld en migratie? Wat zegt hun onderbuikgevoel en verandert hun mening als ze een duidelijke en vermakelijk explainervideo over de feiten hebben gezien? Wat kiezen de politieke partijen en wat doet de mening van jongeren als Margot, Mauk, Winnie en Abdulaal met jouw mening? Wat zou je kiezen? De presentatie is in handen van Amber Kortzorg en Raïsha Zeegelaar.

Factcheckmarathon Pointer (vanaf maandag 13 november, Pointer-site) KRO-NCRV

Aan talkshowtafels en op sociale media zijn de verkiezingen het gesprek van de dag. Pointer controleert met het Algemeen Dagblad en Nieuwscheckers of de claims die voorbij komen kloppen met de feiten. Ze spitten verkiezingsplannen door op zoek naar des- en misinformatie, zodat kiezers straks weloverwogen hun stem uit kunt brengen. Elke dag zijn er nieuwe factchecks en video’s te vinden op pointer.nl. Of doe de test: weet jij de misinformatie te spotten?

Pointer Checkt (donderdag 16 november, extra uitzending op YouTube) KRO-NCRV

Wat zijn de plannen van verschillende politieke partijen als het gaat om het Openbaar Vervoer? En hoe realistisch en haalbaar zijn ze? Jos de Groot gaat op zoek naar feiten en wetenschappelijke onderbouwing bij de plannen van partijen over het OV.

Meester Hidde (socials van NPO 3: TikTokInstagram en YouTube) NTR
In de dagen voorafgaand aan de verkiezingen neemt TikTok-legend Hidde, ook wel bekend als Meester Hidde, de socials van NPO 3 over. Op een snappy, grappige en ludieke manier legt Hidde aan de jongste stemmers van ons land een aantal zaken uit: waarom is het belangrijk om naar de stembus te gaan? Hoe werkt stemmen nu precies? En wat gebeurt er na de verkiezingen met je stem? Ook spreekt Hidde met de jongere generatie. Wat vinden zij nu écht belangrijk?

Ook interessant:

Lees hier: Houd Je Harige Vrienden In De Gaten Met De Innovatieve Pet Cams Van Eufy

Lees hier: De Eufycam 2 Pro Onthullen: Een Uitgebreide Handleiding

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie