Producentenvertrouwen deze maand afgenomen

Fenna Kiebert
Deze maand is het producentenvertrouwen afgenomen. Het vertrouwen geeft de stemming aan onder de ondernemers in de Nederlandse industrie.

Het producentenvertrouwen ging van 6,7 procent in april naar 4,7 procent in mei, maakt het CBS bekend. Dit is het laagste niveau na 2016. De ondernemers waren vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid en over orders. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9 procent) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5 procent). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

LEES OOK: Is een vierdaagse werkweek gezond voor jouw bedrijf?

Minder producentenvertrouwen in bedrijvigheid, orders en voorraden

Producenten in de industrie waren in mei minder positief over de verwachte bedrijvigheid en de orderportefeuille. Het oordeel over de voorraden verslechterde ook.

Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn echter positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen, dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Tot slot is de groep ondernemers dat de voorraad eindproduct te klein vindt, groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt. 

Producenten hout- en bouwmaterialen meest positief

Terwijl in de meeste branches het producentenvertrouwen daalde, was het producentenvertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie in mei het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie hadden pessimisten opnieuw de overhand.

Producentenvertrouwen Duitse ondernemers

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt en een belangrijke handelspartner voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in mei iets. De producenten zijn opnieuw minder positief over de huidige bedrijvigheid, maar juist positiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in maart met ruim 2 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna