Printer zwakke schakel in netwerkbeveiliging

Redactie Baaz
Een apparaat dat niet snel als veiligheidsrisico zal worden geclassificeerd is de printer. Maar dat is niet terecht: printers met een veiligheidslek kunnen als achterdeurtje naar eenbedrijfsnetwerk dienen.
Printervirussen zijn tot nu toe het domein geweest van grappenmakers. Met een beetje surfen vind je aanwijzingen om boodschappen te manipuleren die verschijnen op de beeldschermpjes van HP LaserJetprinters. 'Ik heb dorst', 'Leuk shirt'. Productmanager Minh Tran van printerfabrikant Lexmark waarschuwt dat printervirussen een serieuze zaak worden. Bedrijven die de beveiliging van hun printers over het hoofd zien zullen volgens hem nooit volledig beschermd zijn.

Netwerk
Printers zijn namelijk onderdeel van het netwerk. De apparaten kunnen dienen als bruggenhoofd naar de systemen waarop gevoelige informatie opgeslagen zit. Een beveiligingsspecialist liet vorig jaar op een conferentie van hackers in Las Vegas zien hoe hij door een 'lek' in een printer een netwerk kon binnensluipen.

Slimme printers
Printers zijn steeds slimmer geworden. Dat is volgens beveiligingsexperts het probleem. Printers beschikken vaak over een harde schijf om documenten te bewaren en zijn onderdeel van een netwerk. Meer en meer apparaten zijn via internet verbonden met de rest van de wereld. Het grote voordeel daarvan is dat een deel van het onderhoud online kan gebeuren: de leverancier bekijkt via een internetverbinding wat er mis is. Maar als de leverancier dat kan, kunnen kwaadwillende buitenstaanders dat ook.

Springplank
Printers worden tot nu toe niet vaak gebruikt als springplank naar een netwerk. Volgens beveiligingsspecialist Symantec komt dat doordat het nog steeds veel gemakkelijker is een PC of laptop te kraken. Maar de beveiliging van die computers neemt toe. Symantec voorspelt dat hackers oog zullen krijgen voor onbeschermde printers. Dit betekent dat er extra waakzaamheid gevraagd wordt van de systeembeheerders.

Bron: Volkskrant

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie